Nie mam ręki do zup, a ju szczególnie do zup-kremów. Ale ten krem z pieczonych buraków i jabłek, doprawiony koperkiem i podany z wegańską śmietaną i pestkami słonecznika wychodzi zawsze! Nie tylko smaki są świetnie zrównoważone - zupa jest słodko-kwaśna i kremowa - ale też bez problemu wychodzi gładka - nawet bez dodatkowego przecierania!
Lista zakupów
- 3 buraki (ok. 750g)
- 1 duże jabłko
- ½ czerwonej cebuli
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ dużego selera
- ½ pora (najlepiej zielona część)
- 2 łyżki świeżego koperku
- 2 łyżki świeżego tymianku
- sól, pieprz
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy
- ziarno słonecznika
- 4 łyżki jogurtu sojowego (niesłodzony)
Przepis
Z marchewki, pietruszki, selera i pora gotujemy wywar (dodając ok. 2 litry wody).
Buraki pokrojone na mniejsze kawałki posypujemy świeżym tymiankiem i pieczemy wraz z cebulą i jabłkiem ok. 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni (aż będą miękkie), następnie obieramy je ze skórki.
Do odcedzonego z warzyw wywaru dodajemy upieczone warzywa i owoce oraz oliwę. Zagotowujemy.
Gotujemy ok. 15 minut, pod koniec doprawiając koperkiem, solą i pieprzem oraz octem balsamicznym.
Blendujemy na gładki krem.
Podajemy z wegańskim jogurtem i słonecznikiem.