Menu close
13.01.2021

Druga osłona wegańskiego sosu słodko-kwaśnego (pierwszy przepis znajdziecie tu). Tym razem wersja nieco świeższa, delikatniejsza, z większą ilością warzyw i bez osobnego smażenia tofu. Wszystko robimy na jednej patelni - szybciej - czyli tak, jak lubicie 😉.

Według mnie, sos smakuje najlepiej z gryczanym makaronem, ale z pewnością dobrze pasować będzie też do każdego rodzaju ryżu. Możecie też postawić na brak węglowodanów, i zjeść cały sos prosto z patelni - jak wolicie. Sama często zabieram pojemnik samego sosu do pracy - fajnie się odgrzewa (nie traci dużo na smaku).

Lista zakupów (na ok. 4 porcje)

Opcjonalnie: odpowiednia ilość makaronu gryczanego

Przepis

Obieramy i kroimy w kosteczkę cebulę.

Siekamy drobno czosnek i papryczki chili.

Obieramy ananasa i kroimy w kostkę. Anasas z puszki też się nada, ale danie będzie mniej świeże.

W podobnej wielkości kawałki kroimy papryki i wcześniej nieco odsączone tofu.

Obrane marchewki kroimy w plasterki.

Imbir ścieramy na tarce.

Rozgrzewamy olej na patelni. Podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek, papryczki chili i imbir, a następnie marchewkę, paprykę i tofu.

Smażymy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.

Dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy, przyprawy i sos sojowy.

Smażymy aż warzywa zmiękną (należy je w razie konieczności podlać wodą lub dodać więcej pomidorów).

Pod koniec smażenia na patelnię dodajemy ananasa.

W trakcie smażenia gotujemy makaron gryczany.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

13.01.2021
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.