Menu close
22.03.2021

Zawsze zajmowałam się w domu przygotowaniem sosu tatarskiego. Dlaczego? Miałam najwięcej cierpliwości do drobniutkiego krojenia ogórków i białka jaj. Sos tatarski był tradycją na naszym wielkanocnym stole, więc nie miałam zamiaru rezygnować z niego po przejściu na weganizm. Co ciekawe, jego weganizacja przebiegła gładko, a dzięki soli kala namak i pozostałym składnikom - ogórkom konserwowym i marynowanym pieczarkom - które odpowiadają tak naprawdę za smak sosu tatarskiego (nie jajka), łatwo i bez marudzenia zastąpił u nas w domu zupełnie klasyczny sos tatarski.

zdjecie

Lista zakupów

Przepis

Namoczoną przez kilka godzin ciecierzycę gotujemy.

Następnie siekamy ją na drobne kawałki.

zdjecie

Drobiutko siekamy również ogórki, pieczarki i szczypiorek.

Wszystkie składniki mieszamy w garnku lub w większej misce.

zdjecie

W miseczce przygotowujemy sos: mieszamy śmietanę z kala namak i cukrem.

Łączymy i mieszamy, żeby śmietana pokryła pozostałe składniki.

Smakuje najlepiej po 1-2 dniach.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

22.03.2021
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.