Menu close
10.03.2021

W dzieciństwie uznawałam tylko jedną babkę na święta wielkanocne. Nie miała dodatkowej, opisującej jej nazwy, była po prostu babką. Nie docierało do mnie, że istnieją inne, np. drożdżowa. Babka to babka. Jaka? Ucierana “zebra”, przez innych zwana “marmurkową”. Było to również pierwsze ciasto, które upiekłam zupełnie sama, bez niczyjej pomocy (no poza włączeniem przez kogoś dorosłego gazowego piekarnika przy użyciu zapałki, czego panicznie się bałam).

Dopiero mąż po wielu latach, kiedy obiecałam mu zrobić babkę na święta uświadomił mnie, że to nie jest babka - no cóż, akurat u niego zawsze była drożdżowa 🤷🏻‍♀️.

Kompromis jest taki, że teraz pieczemy obie. Przepisem na pyszną bezglutenową i wegańską babkę drożdżową dzieliłam się z Wami już w zeszłym roku i znajdziecie go tu.

Poniżej znajdziecie mojego faworyta - puszystą, miękką, waniliowo-czekoladową babkę ucieraną.

zdjecie

Lista zakupów

Składniki:

Przepis

Przygotowujemy blaszkę na babkę, dokładnie smarujemy ją tłuszczem i obsypujemy drobno zmieloną bułką tartą.

Mieszamy wszystkie mąki, przesiewamy do miski.

Rozrabiamy jajko w wodzie zgodnie z instrukcją.

W misce robota kuchennego umieszczamy banana, zastępnik jajka, ksylitol i aromat waniliowy. Ucieramy, aż masa idealnie się połączy.

Wtedy, wciąż ucierając, dodajemy do miski po kilka łyżek mieszanki mąk, białko i budyń.

Po połączeniu składników, znów ucierając, dodajemy mleko (130 ml), a na koniec proszek do pieczenia.

zdjecie

Przekładamy masę do miski.

W naczyniu robota kuchennego ubijamy aquafabę wraz z octej jabłkowym na idealnie gęstą pianę (ok. 5-10 minut).

zdjecie

Delikatnie przekładamy pianę do przygotowanego ciasta i mieszamy łyżką, żeby aquafaba zmieszała się z masą.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg).

Oddzielamy ok. 1/4 masy w osobnej misce i dodajemy do niej kakao.

Wylewamy 1/2 jasnej masy na spód blaszki, a następnie wykładamy łyżką 1/2 masy kakaowej “wbijając” ją nieco głębiej.

zdjecie

Czynność powtarzamy.

zdjecie

zdjecie

Pieczemy ok. 40-45 minut. Sprawdzamy wykałaczką - jeśli jest sucha, babkę wyciągamy.

Studzimy w blaszce i dopiero wtedy delikatnie wyjmujemy ciasto na kratkę/talerz.

zdjecie

Przygotowujemy polewę - w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z 50 ml mleka i od razu polewamy babkę.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

10.03.2021
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.