Sałatkę ziemniaczaną robię zawsze wtedy, gdy nachodzi mnie ochota na świątecznie jedzenie, ale nie mam zbyt wiele czasu. Dlaczego? Robi się ją szybko, jest banalnie prosta i składa się tylko z kilku składników. Jest wręcz idealna na ostatni tydzień Veganuary! Świetnie smakuje ze świeżym chlebem!
Lista zakupów
- 0,5 kg ziemniaków
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1/4 białej cebuli
- 2 średniej wielkości ogórki kiszone (mogą być również konserwowe, w zależności od preferencji smakowych)
- 2 łyżki wegańskiego majonezu
- 1 łyżka wegańskiej kwaśnej śmietany
- 2-3 łyżki posiekanego, świeżego koperku
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Gotujemy ziemniaki, studzimy, a następnie kroimy je na średniej wielkości kostkę.
Siekamy koperek.
Kroimy cebulę czerwoną i białą i ogórki w drobniutką kosteczkę.
Całość mieszamy w garnku lub misce z majonezem i śmietaną.
Dodajemy koperek.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.