Menu close
28.01.2021

“Soczewica śniadaniowa” jest kolejnym pomysłem na niebanalny poranny posiłek. Rano najbardziej lubię zjeść dużą porcję białka, więc najlepiej sprawdzają się: cieciecznica, tofucznica(koniecznie z domowego, własnoręcznie wykonanego tofu!), czy fasolka w pomidorach. Teraz do tej wielkiej śniadaniowej trójcy, świetnie znanej każdemy weganinowi, dołącza danie z soczewicy. Soczewica jest chyba najbardziej zapomnianym strączkiem, choć równie pożywna, stosunkowo tania i smaczna. Do tego jej ogromnym plusem jest to, że nie trzeba namaczać jej przed ugotowaniem, bo jest lżej strawna! Dajcie jej szansę, zwłaszcza w poniższej odsłonie.

“Soczewicę śniadaniową” przygotujecie szybko, choć najlepiej zrobić ją wieczorem, a rano tylko odgrzać - będzie jeszcze smaczniejsza. Koniecznie zjedzcie ją na ciepło. Jestem pewna, że polubicie jej wytrawny, wędzony smak.

Lista zakupów (4-6 porcji)

Przepis

Soczewicę zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut. Odcedzamy. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy według wskazówek na opakowaniu na półmiękko (po zagotowaniu wody soczewicę solimy).

Siekamy czosnek i cebulę, ścieramy imbir.

Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy czosnek, cebulę i imbir (ok. 2 minuty)

Dodajemy odcedzoną, ugotowaną soczewicę i zalewamy passatą.

Doprawiamy.

Smażymy, aż soczewica uzyska odpowiadającą Nam konsystencję. W razie potrzeby (gdyby zaczęła się przypalać) dodajemy wodę lub passatę.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

28.01.2021
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.