Menu close
19.01.2021

Od wyjazdu z Hiszpanii i powrotu do Polski najbardziej tęskni nam się (oczywiście poza pogodą!) za wegańskimi tortillami de patatas, które - jak nie w barach tapas - kupowaliśmy namiętnie w Lidlu.

Każdy, kto choć raz był w Hiszpanii musiał chociaż słyszeć o tortilli de patatas. Jest to jedno z najpopularniejszych tapa, serwowanych w barach (więcej o tapas w Hiszpanii przeczytacie tu).

Tortilla de patatas, zwane są hiszpańskimi omletami, ale ta nazwa nieco wprowadza w błąd. Tortillę de patatas robi się bowiem ze smażonych plastrów ziemniaków, najczęściej również z cebulką (czasem pojawiają się dodatki, takie jak szynka, szparagi, papryka), zmieszanych tradycyjnie z jajkiem, ale w wersji wegańskiej z masą z mąki z ciecierzycy. Najczęściej w całości, tortilla de patatas ma kształt okręgu, natomiast podaje się ją pokrojoną na trójkąty.

zdjecie

Moja wersja przepisu na tortillę de patatas opiera się na wersji z książki “Districto Vegano, Vegan Good Food, Recetas clásicas en versión 100% vegetal”, kupionej przy okazji pobytu w Madrycie. Przepis jest jednak nieco dostosowany do Polskich warunków (zdecydowanie mniejsza ilość oliwy), a także uproszczony - zamiast smażenia i koniecznego przekręcania tortilli na patelni, co jest niesamowice trudne, moją tortillę dopiekam w piekarniku. Ze względu na to, będziecie potrzebować żeliwnej patelni (lub innego naczynia, które nadaje się do piekarnika). Moja wersja jest też dzięki temu dużo szybsza 😉

Lista zakupów (patelnia o średnicy ok. 16 cm)

Przygotujcie również 250 ml wody.

Przepis

W głębokiej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy.

W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je na cieniutkie plasterki.

Cebulę kroimy w piórka.

Ziemniaki i cebulę wrzucamy na patelnię i przykrywamy. Smażymy do miękkości na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Uważamy, żeby ziemniaki się nie przypaliły - powinny być miękkie, ale nie suche i chrupiące.

zdjecie

W tym czasie przygotowujemy mieszankę “jajka”.

Trzepaczką mieszamy dokładnie mąkę z ciecierzycy, kala namak i kurkumę z wodą. Niech masa będzie gładka. Powinna mieć konsystencję rozbitego, rozmieszanego jajka.

Nastawiamy piekarnika na 220 stopni z termoobiegiem.

Żeliwną patelnię lub inne naczynie, nadające się do piekarnika (najlepiej o okrągłym kształcie) smarujemy dokładnie pozostałą oliwą (łącznie z brzegami).

W misce mieszamy przygotowane ziemniaki z cebulą z masą “jajeczną”. Niech warzywa dobrze pokryją się masą.

Przekładamy wszystko do naoliwionej patelni.

zdjecie

Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut. Niech będzie przyrumienione, ale nie wyschnięte z wierzchu.

Tortillę de patatas można zjeść na ciepło, ale jest równie pyszna na zimno. Spokojnie można ją odgrzać na drugi dzień w piekarniku, choć oczywiście będzie trochę bardziej sucha (spróbujcie przed podgrzaniem odrobiną skropić ją wodą!)

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

19.01.2021
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.