Menu close
31.01.2021

Pieczone frytki z batata są pyszną i zdrową propozycją na lekką i szybką kolację. Pieczone w oliwie z rozmarynem będą świetnym dodatkiem do warzywnych kotlecików czy burgerów, ale też same są idealną przekąską.

Lista zakupów (ok. blaszka frytek)

Przepis

Bataty myjemy, obieramy i kroimy w słupki (w kształt frytek).

W misce rozpuszczamy łyżeczkę cukru w zimnej wodzie - do tej mieszanki wkładamy surowe ziemniaki. Zostawiamy na ok. 30 minut. Ten zabieg sprawi, że frytki będą dużo bardziej chrupiące.

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni z termoobiegiem.

Osuszamy frytki ręcznikiem papierowym lub ściereczką.

Równomiernie pokrywamy je oliwą i przyprawami.

Układamy na blaszce na papierze do pieczenia.

zdjecie

Pieczemy ok. 20-30 minut (grubsze, “belgijskie” frytki - jeśli wolicie cieńsze, będą piekły się krócej). Po upłynięciu połowy czasu frytki przewracamy na drugą stronę, żeby upiekły się równomiernie.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

31.01.2021
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.