Pieczone frytki z batata są pyszną i zdrową propozycją na lekką i szybką kolację. Pieczone w oliwie z rozmarynem będą świetnym dodatkiem do warzywnych kotlecików czy burgerów, ale też same są idealną przekąską.
Lista zakupów (ok. blaszka frytek)
- 2-3 bataty
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 łyżki rozmarynu (najlepiej świeżego)
- 1 łyżka tymianku (najlepiej świeżego)
- sól do smaku
Przepis
Bataty myjemy, obieramy i kroimy w słupki (w kształt frytek).
W misce rozpuszczamy łyżeczkę cukru w zimnej wodzie - do tej mieszanki wkładamy surowe ziemniaki. Zostawiamy na ok. 30 minut. Ten zabieg sprawi, że frytki będą dużo bardziej chrupiące.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni z termoobiegiem.
Osuszamy frytki ręcznikiem papierowym lub ściereczką.
Równomiernie pokrywamy je oliwą i przyprawami.
Układamy na blaszce na papierze do pieczenia.
Pieczemy ok. 20-30 minut (grubsze, “belgijskie” frytki - jeśli wolicie cieńsze, będą piekły się krócej). Po upłynięciu połowy czasu frytki przewracamy na drugą stronę, żeby upiekły się równomiernie.