Menu close
23.09.2020

Pierwszy dzień jesieni zobowiązuje - dziś na kolację nie wypada zjeść niczego innego niż dyni! Mamy środek tygodnia, więc nie ma czasu na skomplikowane ciasta i inne wymyślne słodkości, dlatego poniższy przepis jest prosty i szybki (prawie nie będzie Was w kuchni 😉), ale równie pyszny co najbardziej wykwintne potrawy. Czasem prostota popłaca!

Przepis opiera się jednak na puree z dyni - jeśli macie gotowe to świetnie, jeśli nie, musicie zacząć od jej upieczenia i zblendowania.

Placuszki są naturalnie bezglutenowe i bez dodatku cukru. Nie musicie polewać ich “twarożkiem” kokosowym, równie dobrze sprawdzi się syrop klonowy lub rozpieczone jabłka 🧡.

Do kolacji pasować będzie idealnie kakao pumpkin spice 🍁 - przepis znajdziecie tu.

zdjecie

Lista zakupów:

Placuszki:

Twarożek:

Przepis

Przygotowujemy twarożek z tofu. Przekładamy tofu do blendera kielichowego (malaksera), dodajemy resztę składników i blendujemy, aż masa stanie się gładka. Jeśli wolicie bardziej rzadką konsystencję “serka”, możecie dodać odrobinę mleka.

Rozgrzewamy patelnię naleśnikową. Rozprowadzamy na niej odrobinę oleju pędzelkiem.

Wszystkie składniki na placuszki blendujemy w malakserze. Ciasto powinno być dość gęste, żeby nie rozlało się po całej patelni - penkejki mają być też nie tak płaskie jak naleśniki. Jeśli jednak ciasto jest tak gęste, że nie daje się oderwać od łyżki - dodajcie odrobinę mleka.

Smażymy placki (mi wyszło ich ok. 13). Przewracamy na patelni, gdy łatwo będą już odchodzić i smażymy z drugiej strony.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

23.09.2020
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.