Menu close
28.09.2020

Z małym poślizgiem poświętujmy Światowy Dzień Jabłka, który przypada na 28 września 🍎 - z pewnością nie jest to przypadkowa data, sezon na jabłka w pełni, wreszcie możemy nacieszyć się swoimi ulubionymi odmianami! Do jedzenia wybieram zawsze te kwaśne i twarde (miłość do takich jabłek zaszczepiła we mnie moja mama), natomiast do pieczenia staram się używać szarych renet - idealnie się rozpiekają i szybko zamieniają się w gładki mus.

Na blogu znajdziecie wiele przepisów na słodkości z jabłkami - szczególnie polecam Wam pieczone jabłka z orzechami, pieczone “racuchy-drożdżówki, czy cudowne apple pie. Dzisiaj jednak chcę się z Wami podzielić wyjątkowym, jesiennym przepisem na pachnące cynamonem pieczone donuty jabłkowe.

Pieczone pączki z dziurką są dużo lżejsze od ich smażonych odpowiedników, szybsze i łatwiejsze w przygotowaniu, a dodatkowo idealnie wilgotne i puszyste, dzięki musowi jabłkowemu, który jest ich głównym składnikiem.

Proponuję Wam 3 rodzaje dodatków na górę donutów: cukier z cynamonem, krem “rafaelka” z Orzechowni z chipsami kokosowymi oraz cudowny, krówkowy karmel wegański. Donuty smakują jednak równie dobrze bez dodatków!

zdjecie

Donut z wegańskim karmelem

zdjecie

Donut z cukrem i cynamonem

zdjecie

Donut z pastą kokosowo-migdałową i chipsami kokosowymi

Lista zakupów (ok. 14 donutów)

Składniki suche:

Składniki mokre:

Wegański karmel (porcja do pokrycia 4 donutów):

Inne dodatki:

Przepis

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (dolna grzałka i termoobieg).

Jabłka dokładnie myjemy. Obieramy, wycinamy ogryzek, kroimy w kostkę. Rozsmażamy w garnku mieszając, żeby jabłka się nie przypaliły aż do momentu, kiedy otrzymamy w miarę gładki mus. Blendujemy.

W misce mieszamy wszystkie suche składniki.

Do zblendowanych jabłek dodajemy składniki “mokre” - dokładnie mieszamy trzepaczką.

Dodajemy mokre składniki do suchych i ponownie bardzo dokładnie mieszamy.

Przekładamy masę do nasmarowanej olejem formy na donuty. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 13-17 minut (należy sprawdzać wykałaczką, czy ciasto jest już suche).

zdjecie

zdjecie

Podczas pieczenia przygotowujemy karmel - w rondelku podgrzewamy mleko z cukrem. Od zagotowania gotujemy ok. 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy masło i gotujemy aż do uzyskania karmelowego koloru i konsystencji (ok. 5-10 minut). Jeśli karmel zrobi się zbyt gęsty, możemy dodać mleko i lekko podgrzać. Należy nim polewać donuty, kiedy będzie jeszcze ciepły, później gęstnieje.

Część donutów polewamy przygotowanym karmelem.

zdjecie

zdjecie

Część smarujemy pastą kokosowo-migdałową i posypujemy chipsami kokosowymi.

zdjecie

Pozostałe smarujemy mlekiem przy użyciu pędzelka, następnie zanużamy w cynamonie połączonym z cukrem/

zdjecie

Najlepiej smakują na ciepło!

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

28.09.2020
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.