Ostatnio dużo się dzieje, nie wiem w co ręce włożyć! Szykuję dla Was trochę świątecznych przepisów, głównie na wegańskie i bezglutenowe wypieki, więc bądźcie czujni! 🎄 Teraz jednak, póki w radio nie słychać jeszcze Last Christmas, wciąż mamy listopad, można wciąż bez oporów jeść coś innego niż pierniczki i kakao. Dlatego mam dla Was super prosty przepis na jesiennego bowla z pieczonym batatem i sosem orzechowym
Brak czasu wiąże się u mnie zazwyczaj albo w lunchami na wynos (choć w obecnej sytuacji i tak staram się regularnie zamawiać w ulubionych restauracjach), albo właśnie z szybkimi bowlami, pełnymi różności z lodówki - zwłaszcza warzyw i białkowych dodatków, takie jak tofu czy ciecierzyca.
Ten bowl jest wyjątkowo pyszny. Jeśli jeszcze nie próbowaliście połączenia pieczonego batata i dresingu z masła orzechowego - teraz będziecie mieć okazję! Do tej pary świetnie pasuje też wędzone tofu!
Lista zakupów (2 porcje)
- 1-2 batatów
- sałata 2 garści (np. mieszanki sałat, sałaty rzymskiej, lodowej, masłowej czy strzępiastej)
- kostka tofu wędzonego
- 2 garści ulubionych kiełków
- 1 awokado
- 1 marchewka
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki kremowego masła orzechowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego bezglutenowego (tamari)
- 1/2 łyżeczki octu ryżowego
- 2 łyżeczki czarnego sezamu/czarnuszki do posypania
Przygotuj też 1 łyżkę wody.
Przepis
Bataty dokładnie myjemy. Przekrawamy wzdłuż na połówki, nacinamy. Układamy na papierze do pieczenia, smarujemy z góry oliwą. Pieczemy w łupce w 180 stopniach ok. 30-40 minut (w zależności od wielkości może być to mniej lub więcej) do miękkości.
Tofu kroimy w większą kostkę, podsmażamy na patelni z odrobiną soli lub sosu sojowego i pieprzu. Możemy też zjeść je na zimno.
Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (w słupki lub przy użyciu obieraczki na paseczki).
Kroimy również awokado i przygotowujemy sałatę i kiełki.
Na koniec robimy sos orzechowy - dokładnie mieszamy masło orzechowe z wodą, octem i sosem sojowym.
Wszystkie składniki układamy w misce. Posypujemy czarnuszką lub czarnym sezamem.