Kuchnia indyjska jest obfita w naturalnie wegetariańskie dania. Często znajdziecie w nich ciecierzycę, soczewicę, ziemniaki i tofu. Nie są to więc orientalne i trudne do zdobycia w Polsce składniki, bez problemu możecie znaleźć je w pobliskim sklepie.
Dania indyjskie są stosunkowo tanie w przygotowaniu. Jedyne czego potrzebujecie, to praktycznie stały zestaw przypraw, w który trzeba raz zainwestować. Nie pomijajcie jednak tego kroku! My przez kilka lat uznawaliśmy, że jeśli nie mamy dwóch czy trzech przypraw, wystarczy ich nie dodać. W tej kuchni jednak poczujecie różnicę nawet gdy nie dodacie jednej z 15 wylistowanych. Danie będzie smaczne, może nawet pyszne, ale gdy zjecie je później przygotowane jak należy, poczujecie różnicę!
Matar tofu to jedno z prostszych i szybszych dań indyjskich. W związku z tym przygotowujemy je bardzo często na lunch. Do tego jest pełne białka, łatwo można zabrać je do pracy i nie traci smaku przy odgrzewaniu w mikrofalówce. Jeżeli nie przepadacie za tofu, albo nie możecie jeść soji, zamiast niego użyjcie ciecierzycy. Ten sam sos smakuje równie dobrze też z ziemniakami!
Placuszki z ciecierzycy są świetnym dodatkiem do sosu, ale oczywiście nie musicie ich przygotowywać. W zamian za to (lub dodatkowo) ugotujcie ryż basmati i podsmażcie go z kuminem na odrobinie oleju 😉
Lista zakupów (ok. 4 porcje)
- ok. 300 g tofu naturalnego
- ok. 200 g zielonego groszku mrożonego (można mniej)
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku (niekoniecznie)
- 1/2 świeżej papryczki chili (niekoniecznie)
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżki startego imbiru (ok. 3 g)
- 1/2 łyżeczki kuminu mielonego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki garam masala
Placki z ciecierzycy:
- 100 g mąki z ciecierzycy
- woda
- sól
- kumin niemielony
Przepis
Tofu kroimy w większą kostkę. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i papryczkę siekamy.
Rozgrzewamy olej w głębokim garnku. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż będzie szklista. Dodajemy czosnek i papryczkę. Smażymy aż czosnek będzie gotowy (mieszamy, żeby się nie przypalił).
Wlewamy passatę i gotujemy, aż cebula będzie bardzo miękka.
Zdejmujemy z ognia i blendujemy.
Wrzucamy tofu, groszek i przyprawy, gotujemy ok. 15 minut, żeby tofu nabrało smaku.
Przygotowujemy placki z ciecierzycy.
Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni.
Wsypujemy mąkę z ciecierzycy do pojemnika z miarką. Dodajemy taką samą objętość wody jaką ma mąka z ciecierzycy. Przyprawiamy i porządnie mieszamy.
Na spód płaskiego naczynia żaroodpornego (np. żeliwnej patelni lub garnka) wkładamy papier do pieczenia. Wlewamy tyle ciasta, żeby uzyskać najcieńszą warstwę pokrywającą dno formy.
Wkładamy do piekarnika. Placek będzie gotowy, kiedy z góry będzie suchy, a jego brzegi będą lekko brązowe i przypieczone (ok. 10-15 minut).
Po wyjęciu lekko studzimy i zdejmujemy z papieru. Powtarzamy, aż skończy nam się ciasto.