Menu close
08.11.2020

Za niedługo wszędzie zaczną pojawiać się przepisy na wegańskie serniki, korzenne ciasteczka i pierniki, czego z całego serca nie mogę się doczekać. Zwłaszcza w obecnych czasach, kiedy tak brakuje nam wesołych chwil, przyda się trochę magii świąt. Ale nie wyprzedzajmy zbytnio faktów. Jeszcze listopad, wyjątkowo piękny w tym roku i aura sprzyja jesiennym wypiekom.

Jeśli więc wciąż zjedliście za mało dyni, albo już nie wiecie co zrobić z tymi, które zostały Wam po ostatniej wizycie na targu, przeróbcie je na jednomiskowy chlebek dyniowy. Jednomiskowy, więc łatwy i szybki! Ciasto jest wilgotne i miękkie, a jesiennego smaczku dodaje mu orzechowy “serek” z nerkowców i orzechów laskowych. Chlebek możecie jeść sam lub posmarować go ulubionym dżemem. Świetnie smakuje z domowymi zasmażanymi jabłkami!

Do upieczenia chlebka użyłam dyni odmiany Muscat de Provence, ale każda dynia, która szybko mięknie w piekarniku będzie odpowiednia!

zdjecie

Lista zakupów (na normalnej wielkości keksówkę)

Przepis

Zalewamy wodą nerkowce i orzechy laskowe - najlepiej kilka godzin przed zabraniem się za robienie chlebka. Orzechy można zblendować na sucho, ale wtedy pojawią się grudki. Namoczmy je, jeśli chcemy zaoszczędzić sobie pracy i czasu przy ich rozdrabnianiu, a przy tym mieć idealnie gładki krem.

Pieczemy dynię do momentu, aż będzie miękka. Możemy użyć również przygotowanego wcześniej musu/puree z dyni. Blendujemy,

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg + dolna grzałka).

W dużej misce łączymy wszystkie składniki (oprócz orzechów na krem i orzechów zostawionych do dekoracji). Mieszamy bardzo dokładnie drewnianą łyżką.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę.

Chlebek pieczemy ok. 40 minut, aż do momentu gdy wsadzana w niego wykałaczka będzie całkowicie sucha. Uważamy przy tym, by ciasta zbyt nie wysuszyć.

Blendujemy namoczone wcześniej i odcedzone orzechy na gładki krem. Smarujemy lekko przestudzone ciasto. Na koniec dekorujemy połówkami orzechów włoskich.

Podajemy samo, z dżemem, masłem orzechowym lub owocami!

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

08.11.2020
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.