Menu close
21.12.2019

Málaga

Nic Pic

Jedna z najlepszych wegańskich restauracji w jakich zdarzyło mi się jeść w Hiszpanii. W Nic Pic możecie stołować się praktycznie przez cały dzień podczas zwiedzania Malagi - serwują wszystko: od bezglutenowych, bardzo różnorodnych śniadań z oryginalnymi, wegańskimi dodatkami, przez sałatki i bowle, lunchowe półmiski, pomysłowe przystawki, aż po burgery, warzywne makarony, tacosy i bezglutenowe wypieki.

Śniadaniowe tostady z awokado, wegańskim serem i pomidorami były przepyszne, zwłaszcza serwowane z kawą z mlekiem migdałowym i świeżym sokiem pomarańczowym (można zjeść je również w zestawie z sojowym jogurtem z owocami).

Na lunch polecam sałatki z tak niestereotypowymi dodatkami jak pleśniowy, wegański ser czy marynowane szparagi.

Jeśli wrócicie tam jeszcze na kolację, a z pewnością tak będzie, na przystawkę koniecznie zamówcie pakory, a na danie główne spróbujcie burgera, który smakuje nieco jak Beyond Meat, podawanego ze świeżo przyrządzonymi, domowymi chipsami i najlepszym domowym ketchupem, jaki w życiu jadłam.

Na deser (jeśli tylko będzie dostępne) warto jeszcze znaleźć miejsce w żołądku na wegański sernik na przepysznym kruchym cieście z konfiturą borówkową oraz cappuccino z wegańskim mlekiem.

zdjecie Hummus

zdjecie Nachos i pakory

zdjecie Warzywne spaghetti z pesto (Vegaguetis) i talerz lunchowy z klopsami (Vegacombi)

zdjecie Sałatka z wegańskim, pleśniowym serem i sałatka “zielona”

zdjecie Nicburger

zdjecie Tostady z awokado i wegańskim serem

zdjecie Tostady z awokado i wegańskim serem

zdjecie Wegański sernik na kruchym spodzie z borówkami

zdjecie Menu

Huelva

Heladería Porto Bello

W Huelvie byliśmy jedynie przejazdem, a że było 40 stopni w cieniu, jedyne na co mieliśmy ochotę to lody. Praktycznie niechcący trafiliśmy na lodziarnię Porto Bello, w której do wyboru były wegańskie, czekoladowe lody “mleczne” i kilka rodzajów sorbetów. Najlepsza jednak była informacja o dostępności wegańskiego, bezglutenowego rożka!

zdjecie

Kadyks (Cádiz)

La Veganesa

Świetna restauracja na romantyczną kolację we dwoje. Przytulne, dyskretne stoliki, miła obsługa, urocze, magiczne dekoracje. Wszystko sprawia, że jedzenie w La Veganesie jest prawdziwą przyjemnością dla zmysłów.

Bardzo oryginalne, wegańskie menu, wiele dań w wersji bezglutenowej. Na przystawkę koniecznie spróbujcie smażonego “gulaszu” z shiitake (Shiitake a la Feira), a na dania główne lazanię z soją oraz “Pastel americano”, czyli zapiekankę z fasoli.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

Las niñas veganas - Mercado Central Cádiz

Nowo otwarta lunchownia z tapasami na największym Mercado w Kadyksie. Typowo hiszpańskie miejsce z wysokimi stolikami i jedzeniem na stojąco na świeżym powietrzu. Niestety jedzenie na chwilę obecną pozostawia jeszcze trochę do życzenia, było dość mdłe i niedoprawione. Wszystko jednak co w lokalu jest serwowane jest bezglutenowe, co z pewnością przypadnie do gustu celiakom. Menu dość różnorodne. Jeśli macie jednak czas odwiedzić tylko jeden lokal, zdecydowanie wybierzcie La Veganesę!

zdjecie

zdjecie

zdjecie

Pan de Aida - Mercado Central Cádiz

Na śniadanie możecie wybrać się na Mercado po bezglutenowe, wegańskie pieczywo gryczane. Do tego sok pomarańczowy i awokado kupione na pobliskim stoisku z owocami. Koniecznie weźcie je ze sobą na plażę i zjedzcie słuchając szumu oceanu!

zdjecie

Kordoba (Córdoba)

Patio Romano

Poranna wizyta w Kordobie oznaczać może dla was dwie rzeczy: darmową wizytę w Mezquicie oraz śniadanie w Patio Romano :) Bezglutenowa tostada z pomidorami lub awokado i kawa z sojowym mlekiem zjedzone w samym sercu przepięknej Juderíi dadzą wam energię na cały dzień zwiedzania!

zdjecie

Jaén

Panecelli Sin Gluten

Do tej piekarni pojechaliśmy specjalnie na drugi koniec miasta i… zdecydowanie było warto! Bezglutenowe i wegańskie pieczywo, wzorowane na klasycznych, andaluzyjskich bułkach, które tradycyjnie zwykle używa się do przygotowania tostad. Bardzo miła sprzedawczyni bez problemu wyjaśniła mi które z bułek są wegańskie i z jakich dokładnie są składników. Poinformowała mnie też, że pieczywo można zamrozić (więc wzięłam potrójną porcję :D).

Jeśli będziecie kiedyś planować wizytę w Jaenie, możecie skontaktować się z odpowiednim wyprzedzeniem z piekarnią i zamówić takie pieczywo, na jakie macie ochotę. Będzie na was czekać cieplutkie i przepyszne!

zdjecie

Ronda

Cafetería Las Campanas

Restauracja mało przyjazna weganom, ale za to ma w karcie mnóstwo propozycji bezglutenowych. Można wybrać się tu jednak na roślinne śniadanie: tostadę bezglutenową z pomidorami, sok pomarańczowy i kawę z mlekiem sojowym.

zdjecie

21.12.2019
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.