Czy istnieje idealny substytut dla jajka ugotowanego na twardo i podanego z majonezem na Wielkanoc? Nie. Przynajmniej jeszcze nikt takiego nie wynalazł. Ten przepis nie zastąpi Wam prawdziwych jajek, ale polecam go każdemu, kto szuka wegańskiego zamiennika na “tradycyjny” stół wielkanocny. Sprawdzi się również, jeśli szukacie czegoś, czym można się zwyczajowo podzielić przy śniadaniu 😉
Najlepiej zrobić “jajka” co najmniej dobę przed ich podaniem, żeby zdążyły stężeć w lodówce.
Lista zakupów (ok. 6 jajek)
- 100 g ciecierzycy (zważonej przed gotowaniem)
- 1-2 łyżeczki kurkumy
- sól kala namak (do smaku)
- 12 łyżeczek majonezu wegańskiego
- szczypiorek
Przepis
Gotujemy namoczoną wcześniej ciecierzycę.
Blendujemy na sypką masę.
Odkładamy ok. 1/3-1/4 masy i dodajemy do niej kurkumę.
Dzielimy ją na 12 części i formujemy kulki.
Pozostałą część ciecierzycy doprawiamy kala namak.
We wgłębieniach talerza na jajka wykładamy folię spożywczą.
W każdym umieszczamy 1/12 “białka” i delikatnie formujemy w odpowieni kształt.
Następnie dodajemy “żółtko”.
Wkładamy na minimum kilkanaście godzin do lodówki.
Przed podaniem dekorujemy wegańskim majonezem i szczypiorkiem.