Menu close
26.10.2020

Ostatnio nieco przez przypadek trafiłam na bezglutenowy chleb “Bochen królewski” od BEZ piekarnia bezglutenowa Kraków i po jego rozkrojeniu pomyślałam tylko o jednym - tost francuski! Chleb był słodkawy i przypominał nieco chałkę, więc skojarzył mi się właśnie z tym śniadaniem, które w sumie jako dziecko lubiłam jeść na kolację 😉.

Już kiedyś robiłam tosty francuskie, ale szczerze mówiąc nigdy nie zdążyłam zrobić im zdjęć, tak szybko znikały 😂. Dlatego teraz, będąc w posiadaniu tak pięknego chlebka, musiałam wreszcie wziąć się w garść, zrobić zdjęcia i podzielić się z Wami najprostszym, a przy tym najpyszniejszym przepisem na w 100 % roślinne tosty francuskie.

Lista zakupów:

Przepis

Blendujemy banana na gładką masę. Przekładamy na talerzyk.

Do głębszego talerzyka nalewamy mleko, dodajemy cynamon do smaku.

Maczamy kromki z dwóch stron w mleku, a następnie w bananie.

Rozgrzewamy patelnię z połową tłuszczu. Smażymy z jednej strony.

Gdy tosty będą chrupiące i skarmelizowane, przewracamy kromki i dodajemy pozostałe masło/olej. Smażymy, aż grzanki będą brązowe.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

26.10.2020
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.