Ostatnio nieco przez przypadek trafiłam na bezglutenowy chleb “Bochen królewski” od BEZ piekarnia bezglutenowa Kraków i po jego rozkrojeniu pomyślałam tylko o jednym - tost francuski! Chleb był słodkawy i przypominał nieco chałkę, więc skojarzył mi się właśnie z tym śniadaniem, które w sumie jako dziecko lubiłam jeść na kolację 😉.
Już kiedyś robiłam tosty francuskie, ale szczerze mówiąc nigdy nie zdążyłam zrobić im zdjęć, tak szybko znikały 😂. Dlatego teraz, będąc w posiadaniu tak pięknego chlebka, musiałam wreszcie wziąć się w garść, zrobić zdjęcia i podzielić się z Wami najprostszym, a przy tym najpyszniejszym przepisem na w 100 % roślinne tosty francuskie.
Lista zakupów:
- 2 kromki dowolnego chleba bezglutenowego
- 1/2 banana średniej wielkości
- dowolny napój roślinny (ok. 100 ml)
- cynamon
- wegańskie masło lub olej kokosowy do smażenia (ok. 10 g)
- dowolne dodatki: owoce, dżem, masło orzechowe, pasta czekoladowa
Przepis
Blendujemy banana na gładką masę. Przekładamy na talerzyk.
Do głębszego talerzyka nalewamy mleko, dodajemy cynamon do smaku.
Maczamy kromki z dwóch stron w mleku, a następnie w bananie.
Rozgrzewamy patelnię z połową tłuszczu. Smażymy z jednej strony.
Gdy tosty będą chrupiące i skarmelizowane, przewracamy kromki i dodajemy pozostałe masło/olej. Smażymy, aż grzanki będą brązowe.