Przepis na tę tartę czekał na publikację dokładnie rok. Dlaczego? Zanim zebrałam się do napisania o tym przepysznym cieście, skończył się sezon na porzeczki. Podczas mojej ostatniej wizycie na tagu, po zobaczeniu koszyczków pełnych tych owoców, przypomniały mi się zdjęcia sprzed kilkunastu miesięcy, przygotowane już do wrzucenia na bloga. Na szczęście tak klasyczny przepis mógł przeczekać w zamrażarce i nie stracił na świetności!
Lista zakupów (blaszka ok. 25 cm):
- 25 g mąki migdałowej
- 25 g mąki kokosowej
- 30 g mąki ryżowej
- 40 g mąki owsianej
- 20 g mąki z tapioki
- 20 g mąki z amarantusa
- 55 g masła wegańskiego Naturli
- 1 łyżka śmietany Planton Creamo
- 5 g zastępnika jajka
- 30 g aquafaby
- 1 łyżka lodowatej wody
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g budyniu waniliowego
- 100 g mleka roślinnego
- 4 duże łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru
- gęsta część mleka kokosowego z 1 puszki
- porzeczki lub inne kwaśne owoce do przystrojenia
Przepis
Przygotowujemy kruche ciasto.
W aquafabie rozpuszczamy zamiennik jajka i wkładamy do lodówki.
Wszystkie mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy na stolnicę lub czysty blat.
Dodajemy sól, proszek do pieczenia i mieszamy.
Prosto z lodówki do ciasta dodajemy masło, siekamy nożem lub specjalnym nożykiem do kruchego ciasta, aż do uzyskania kawałków oleju wielkości ziarenek groszku.
Wtedy dodajemy śmietanę, lodowate “jajko” i wodę. Zagniatamy jak najszybciej delikatnymi ruchami końcówek palców, aby jak najmniej zagrzać ciasto.
Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą lub woskowijkę i wkładamy do lodówki najlepiej na minimum 3 godziny (ale stanowczo nie mniej niż 30 minut).
Kiedy ciasto jest już w lodówce, przygotowujemy krem. Najpierw gotujemy budyń na mleku i całkowicie studzimy mieszając dokładnie co kilka chwil, żeby uniknąć powstania grudek. Następnie ucieramy mikserem ze śmietanką z mleka kokosowego i cukrem. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Krem wkładamy do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni na termoobiegu.
Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma kawałkami folii w kształ okręgu. Przenosimy na wałku (lub arkuszu folii) do blaszki. Dociskamy brzegi i dziurawimy w kilku miejscach ciasto widelcem (zapobiega to wybrzuszaniu ciasta w piekarniku).
Wkładamy do piekarnika zmniejszając jednocześnie temperaturę do 200 stopni. Pieczemy ok. 15 minut (aż ciasto ładnie się zarumieni)
Całkowicie studzimy ciasto i nakładamy schłodzony krem. Następnie dekorujemy owocami.