Menu close
02.05.2023

Pie smakuje pysznie na świeżo, ale możecie spokojnie przechowywać go w lodówce i odgrzewać w piekarniku w kolejnych dniach. Jeśli chcecie przyszykować go na elegancki obiad, zróbcie to dzień wcześniej i odgrzejcie schłodzone kawałki. Niestety zaraz po upieczeniu ciężko przekroić ciasto tak, żeby cały farsz pozostał w środku. Innym pomysłem będzie zrobienie mini pajów - dla każdego z gości jedna porcja - wtedy nie musicie przejmować się krojeniem 😉

Jeżeli możecie jeść mąkę pszenną, możecie zastąpić nią mąki: ryżową, z tapioki i amarantusa. Pozostawcie jednak, jeśli jest to możliwe, mąkę gryczaną i migdałową. Ta pierwsza daje świetny, gorzkawy i “pełny” smak w wytrawnym cieście kruchym, natomiast mąka migdałowa dodaje mu kruchości.

Lista zakupów (26cm blaszka do tarty):

Ciasto:

Farsz:

Zasmażka, dodawana do farszu:

Przepis

Przygotowujemy ciasto:

Masło przekładamy do zamrażarki.

W zimnej aquafabie rozpuszczamy zamiennik jajka i wkładamy do lodówki.

Wszystkie mąki przesiewamy na stolnicę lub blat.

Dodajemy sól, proszek do pieczenia i mieszamy.

Prosto z zamrażalnika do ciasta dodajemy masło, siekamy nożem lub specjalnym nożykiem do kruchego ciasta aż do uzyskania kawałków oleju wielkości ziarenek groszku.

Wtedy dodajemy śmietanę, lodowate “jajko” i ocet. Zagniatamy jak najszybciej delikatnymi ruchami końcówek palców, aby jak najmniej zagrzać ciasto.

Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą lub woskowijkę i wkładamy do lodówki najlepiej na minimum 3 godziny (ale stanowczo nie mniej niż 30 minut).

Przygotowujemy farsz

Obieramy pieczarki. Siekamy cebulę i czosnek. Marchewkę, selera i pieczarki kroimy na średniej wielkości kawałki.

Tofu kroimy w drobną kostkę.

W głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy pieczarki z cebulą i liśćmi laurowymi ok. 5 minut (niech odparuje woda).

Wtedy dorzucamy posiekany czosnek i smażymy jeszcze ok. minuty.

Następnie na patelnię wrzucamy marchewkę, selera, tofu i groszek. Podsmażamy ok. 3 minut. Wyjmujemy liście laurowe.

Dodajemy piwo, bulion i wszystkie przyprawy, musztardę, płatki drożdżowe i passatę.

Czekamy aż farsz odparuje, co jakiś czas mieszając.

W tym czasie przygotowujemy zasmażkę do zagęszczenia sosu.

W rondelku roztapiamy masło (lub podgrzewamy olej). Dodajemy mąkę i mieszamy na małym ogniu (tak, żeby się nie przypaliło) do momentu uzyskania jednolitej “pasty”. Chwilę podgrzewamy (nie może się zbrązowić).

Dodajemy mleko i mieszamy, aż zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą.

Dodajemy do farszu i dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy pie

Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni na termoobiegu.

Ciasto dzielimy na 2 kawałki mniej więcej w proporcji 2/5 do 3/5. Mniejszą część wkładamy do lodówki. Większą wałkujemy pomiędzy dwoma kawałkami folii w kształ okręgu. Przenosimy na wałku do blaszki na tartę. Dociskamy brzegi tak, by lekko wystawały ponad blaszkę i dziurawimy w kilku miejscach ciasto widelcem.

Wkładamy do piekarnika zmniejszając jednocześnie temperaturę do 200 stopni. Pieczemy ok. 10 minut.

Wyciągamy ciasto z piekarnika. Do blaszki dodajemy przygotowany wcześniej farsz.

zdjecie

Drugą część ciasta wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii.

Układamy ciasto na farszu, zamykając tartę. Dociskamy brzegi, łącząc górę z dołem tarty.

Wycinamy w cieście kilka dziurek.

Pieczemy ok. 30 minut, aż góra będzie złocista.

Delikatnie studzimy. Podajemy pokrojone na kawałki.

PS: Jeśli chcecie, by tarta po przekrojeniu zachowała swój kształ i się nie rozwaliła, najlepiej upiec ją dzień wcześniej, schłodzić i podgrzać ponownie. W ten sposób po pokrojeniu zachowamy idealny kształt kawałków.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

02.05.2023
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.