Menu close
03.05.2021

Jedną z przyjemniejszych oznak wiosny i nadchodzącego lata jest wzrost różnorodności warzyw i owoców w sklepach i na targu. Pojawiać zaczynają się mięszy innymi właśnie smaczne cukinie, za którymi tęsknię całą zimę.

Z pierwszych kupionych w tym roku cukini zrobiłam spaghetti, na które przepis od lat możecie znaleźć na blogu, ale który zdecydowanie wymagał nowych zdjęć! Mam nadzieję, że teraz będzie dla Was jeszcze bardziej apetyczny i - tak jak ja - będziecie robić go przez wszystkie kolejne miesiące obfitujące w cukinie!

Lista zakupów

Przepis

Cukinię dokładnie myjemy.

Jeśli lubimy - obieramy. Ja zazwyczaj zostawiam skórkę.

Przekrawamy na pół i wydrążamy pestki. Kroimy na drobną kostkę.

Siekamy czosnek (opcjonalnie).

Rozgrzewamy olej na patelni.

Podsmażamy chwilkę czosnek. Dodajemy cukinię i smażymy ok. 2 minut, co jakiś czas mieszając.

Dodajemy puszkę pomidorów i przyprawy. Smażymy do uzyskania odpowiedniej, lekko odparowanej, ale nie za gęstej konsystencji.

Gotujemy makaron (jeśli wybraliście bezglutenowy makaron kukurydziany, po odcedzeniu przelejcie go wrzącą wodą z czajnika - to zniweluje gorzki posmak, który zostaj na nim po gotowaniu).

Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię i dokładnie mieszamy z sosem.

Przekładamy na talerze i posypujemy wegańskim parmezanem.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

03.05.2021
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.