Menu close
25.04.2021

Uwielbiam połączenie borówek, cytryny i maku w ucieranym, biszkoptowym ucierańcu. Te smaki idealnie się uzupełniają, a ciasto dzięki temu zyskuje zrównoważoną słodkość i kwaśność. Poza sezonem na borówki możecie użyć owoców mrożonych lub po prostu je pominąć. Ciasto będzie równie dobre.

Najlepiej smakuje polane lukrem lub - jak w tym przypadku - polewą z wegańskiego “serka” tofu.

zdjecie

zdjecie

Lista zakupów (na okrągłą tortownicę ok. 16 cm)

Mieszanka mąk:

Pozostałe składniki:

Polewa:

Przepis

Podłużną blaszkę wykładamy na spodzie i na bokach papierem do pieczenia.

W naczyniu przygotowujemy mieszankę mąk. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, sól, sodę oczyszczoną i gumy.

Myjemy borówki. Wyciskamy sok z cytryny i ścieramy skórkę.

W szklance przygotowujemy zastępnik jajka z 60 g aquafaby.

W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z ekstraktem z cytryny.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (dolna grzałka + termoobieg).

Ubijamy mikserem lub w robocie kuchennym pozostałą aquafabę z octem jabłkowym na sztywno. Odstawiamy.

W osobnej misce rozcieramy mikserem erytrytol z zastępnikiem jajka i masłem, aż wszystkie składniki idealnie się połączą.

Wsypujemy połowę przygotowanej mąki przesiewając. Miksujemy. Po połączeniu dodajemy pozostałą, przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia składników.

Dodajemy śmietanę z ekstraktem i skórkę z cytryny. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Dodajemy ubitą pianę z aquafaby. W celu połączenia masy z aquafabą delikatnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Nie używamy już miksera!

Na koniec dodajemy mak.

Nakładamy ciasto do przygotowanej blaszki.

Układamy na wierzchu borówki, delikatnie popychając je w dół masy.

zdjecie

Od razu wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut. Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i w ten sposób schładzamy placek przez kolejne 10-15 minut. Dzięki temu nie “oklapnie”!

Wyjmujemy ucierańca z piekarnika.

Najlepiej od razu wyciągamy ciasto na kratę do studzenia i zostawiamy bez spodu i papieru do pieczenia, żeby się nie “spocił” i zbyt nie zawilgł.

zdjecie

zdjecie

Przygotowujemy polewę - w tym celu dokładnie blendujemy wszystkie składniki.

Rozsmarowujemy “serek” na przestygniętym cieście. Możemy udekorować je plasterkami cytryny.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

25.04.2021
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.