Można powiedzieć, że w Hiszpanii jeszcze środek lata, ale w polskim klimacie jesienna zupka z soczewicy sprawdzi się już idealnie! Zupa jest mega prosta do zrobienia, cudownie pachnie i rozgrzewa. A najlepsze jest to, że przepis można dopasować do własnych upodobań smakowych lub zalegających w lodówce warzyw 😊
Poniżej znajdziecie przepisy na moje dwie ulubione kompozycje, ale pobudźcie swoją wyobraźnię!
Sopa de lentejas wersja standardowa
Lista zakupów (8-10 porcji)
- soczewica zielona cała - ok. 200g zważonej na sucho
- cukinia
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 cebuli
- 1/2 czerwonej cebuli
- ząbek czosnku (można pominąć)
- zielona papryka 1/2
- czerwona papryka 1/2
- pomidory świeże 1/2 kg lub passata pomidorowa ok. 200g
- pieprz
- sól
- oliwa (ok. jednej łyżki do smażenia)
- pietruszka zielona (2 łyżki posiekanej, można mniej - do smaku)
- kolendra zielona (2 łyżki posiekanej, można mniej - do smaku)
- 3 liście laurowe
- bulion warzywny - 1 litr (przepis znajdziecie tutaj)
- litr wody
Sopa de lentejas wersja jesienna
Lista zakupów (8-10 porcji)
- soczewica zielona cała - ok. 200g zważonej na sucho
- marchewka
- łodyga selera naciowego
- średniej wielkości ziemniak
- 1/2 cebuli
- 1/2 czerwonej cebuli
- ząbek czosnku (można pominąć)
- czerwona papryka 1/2
- pomidory świeże 1/2 kg lub passata pomidorowa ok. 200g
- dynia 300g
- 50g pieczarek
- pieprz
- sól
- oliwa (ok. jednej łyżki do smażenia)
- pietruszka zielona (2 łyżki posiekanej, można mniej - do smaku)
- kolendra zielona (2 łyżki posiekanej, można mniej - do smaku)
- 3 liście laurowe
- bulion warzywny - 1 litr (przepis znajdziecie tutaj)
- litr wody
Przepis
Przygotowujemy bulion (może być np. dzień wcześniej). Dzień wcześniej zalewamy również soczewicę (jeśli nie mamy problemów z trawieniem, soczewicy można nie zalewać, zupa jest wtedy bardziej aromatyczna, ale dużo bardziej ciężkostrawna).
Kroimy wszystkie składniki. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy po kolei: cebulę, czosnek, później resztę warzyw, a na końcu soczewicę. Smażymy, aż wszystkie składniki lekko zmiękną. Zalewamy wodą i bulionem, dodajemy liście laurowe, kolendrę i pietruszkę. Gotujemy aż soczewica będzie gotowa (ok. 20-30 minut). Solimy, dodajemy pieprzu do smaku.