Menu close
05.10.2019

Można powiedzieć, że w Hiszpanii jeszcze środek lata, ale w polskim klimacie jesienna zupka z soczewicy sprawdzi się już idealnie! Zupa jest mega prosta do zrobienia, cudownie pachnie i rozgrzewa. A najlepsze jest to, że przepis można dopasować do własnych upodobań smakowych lub zalegających w lodówce warzyw 😊

Poniżej znajdziecie przepisy na moje dwie ulubione kompozycje, ale pobudźcie swoją wyobraźnię!

Sopa de lentejas wersja standardowa

Lista zakupów (8-10 porcji)

Sopa de lentejas wersja jesienna

Lista zakupów (8-10 porcji)

zdjecie

Przepis

Przygotowujemy bulion (może być np. dzień wcześniej). Dzień wcześniej zalewamy również soczewicę (jeśli nie mamy problemów z trawieniem, soczewicy można nie zalewać, zupa jest wtedy bardziej aromatyczna, ale dużo bardziej ciężkostrawna).

Kroimy wszystkie składniki. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy po kolei: cebulę, czosnek, później resztę warzyw, a na końcu soczewicę. Smażymy, aż wszystkie składniki lekko zmiękną. Zalewamy wodą i bulionem, dodajemy liście laurowe, kolendrę i pietruszkę. Gotujemy aż soczewica będzie gotowa (ok. 20-30 minut). Solimy, dodajemy pieprzu do smaku.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

05.10.2019
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.