Menu close
03.08.2019

Ostatnio zostałam okrzynięta w domu Królową Wszelkich Zapiekanek. Faktycznie i w mojej kuchni i na Blogu jest ich dość dużo. Dlaczego? Jest kilka powodów. Po pierwsze, zapiekankę można przygotować wcześniej, a później tylko szybciutko odgrzać. Po drugie, jest to danie prawie jednogarnkowe, co ułatwia i przyspiesza jego przygotowanie. Po trzecie, do zapiekanki można dodać praktycznie wszystko, co pomaga w opróżnianiu zbyt pełnej lodówki, kiedy przesadzimy z zakupami (w duchu zero waste, oczywiście 😉).

Skoro teraz sezon na cukinię, dlaczego by nie przygotować jej w formie zapiekanki? Jest też dużo mniej kaloryczna niż makaron czy ziemniaki, a syci na długo i na dodatek jest zdrowsza:)

Lista zakupów (na małą brytfankę)

Przepis

Gotujemy ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (pełnoziarnisty gotuje się ok. 40 minut, można ugotować go dzień wcześniej). Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Kroimy cebulę i czosnek na drobną kostkę. Siekamy pietruszkę. Odsączamy kukurydzę i fasolkę. Dokładnie szorujemy cukinię, przekrawamy ją wzdłóż na pół i wydrążamy pestki. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju.

Smażymy cebulę do zeszklenia, dodajemy na patelnię czosnek i smażymy tak długo, żeby składniki się nie przypaliły. Dodajemy rozgniecione w rękach tofu. Chwilę smażymy i dodajemy kukurydzę, fasolę i ryż. Podsmażamy i zalewamy passatą pomidorową. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i papryką. Nie pozwalamy sosowi zbytnio odparować, jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy wody (chodzi o to, żeby cukinia miała w czym się “ugotować” w piekarniku i nie była zbyt twarda i sucha). Na koniec dodajemy natkę.

W naczyniu żaroodpornym układamy cukinię i zalewamy sosem.

Pieczemy ok. 30 minut.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

03.08.2019
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.