Menu close
24.06.2020

Dzielę się z Wami moim niezawodnym przepisem na penkejki, które obiecałam Wam z okazji osiągnięcia 300 obserwujących na Instagramie 🤩 Szczerze mówiąc już dawno miałam wrzucić przepis, bo to jedno z takich dań, które wygrywają w kategorii śniadanie urodzinowe, rocznicowe, na Dzień Matki…

Jest efektowne dzięki wielu warstwom i kolorom. Wszystkie składniki są naturalne (tak, również ten barwiący “twarożek” na fioletowo 😉), a wykonanie go nie zajmuje dłużej niż 30 minut! Zachęceni?

zdjecie

Lista zakupów:

Przepis

Rozgrzewamy patelnię naleśnikową. Rozprowadzamy na niej odrobinę oleju pędzelkiem.

Pół banana (ok. 57 g), mąki, mleko, ocet, proszek do pieczenia i sodę blendujemy na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste, żeby nie rozlało się po całej patelni - penkejki mają być też nie tak płaskie jak naleśniki. Jeśli jednak ciasto jest tak gęste, że nie daje się oderwać od łyżki - dodajcie odrobinę mleka.

Smażymy ok. 6 placków. Przewracamy na patelni, gdy łatwo będą już odchodzić i smażymy z drugiej strony.

W czasie pieczenia w kielichu blendera umieszczamy tofu, śmietanę kokosową i erytrytol. Blendujemy na gładki “twarożek”.

Dzielimy go na pół. W jednej miseczce mieszamy go z ekstraktem waniliowym, w drugiej - z açai.

Kroimy pozostałe pół banana na plasterki.

Truskawki obieramy z szypułek i również kroimy na plasterki.

Pierwszego penkejka smarujemy waniliowym serkiem, kładziemy banana i kolejnego naleśnika. Tego z kolei ozdabiamy serkiem z açai i truskawkami. Powtarzamy czynność.

Górę “torciku” dekorujemy ulubionymi owocami i masłem orzechowym. Całość polewamy syropem klonowym.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

24.06.2020
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.