Dzielę się z Wami moim niezawodnym przepisem na penkejki, które obiecałam Wam z okazji osiągnięcia 300 obserwujących na Instagramie 🤩 Szczerze mówiąc już dawno miałam wrzucić przepis, bo to jedno z takich dań, które wygrywają w kategorii śniadanie urodzinowe, rocznicowe, na Dzień Matki…
Jest efektowne dzięki wielu warstwom i kolorom. Wszystkie składniki są naturalne (tak, również ten barwiący “twarożek” na fioletowo 😉), a wykonanie go nie zajmuje dłużej niż 30 minut! Zachęceni?
Lista zakupów:
- 1 bardzo duży dojrzały banan (u mnie ok. 120 g do obraniu)
- 30 g mieszanki mąk:
- 10 g mąki ryżowej
- 8 g mąki z tapioki
- 8 g mąki gryczanej niepalonej
- 4 g mąki z amarantusa
- ok. 50 ml napoju roślinnego (u mnie mleko sojowe niesłodzone)
- ok. 1 g oleju słonecznikowego do smarowania patelni
- 100 g tofu
- 1 łyżeczka sproszkowanego açai (dla koloru i kwaskowatego smaku, można pominąć)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z prawdziwej wanilii
- 1 łyżka śmietany kokosowej
- 1 łyżka erytrytolu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowy
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- odrobina octu jabłkowego
- garść truskawek
- opcjonalnie: masło orzechowe i syrop klonowy do dekoracji
Przepis
Rozgrzewamy patelnię naleśnikową. Rozprowadzamy na niej odrobinę oleju pędzelkiem.
Pół banana (ok. 57 g), mąki, mleko, ocet, proszek do pieczenia i sodę blendujemy na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste, żeby nie rozlało się po całej patelni - penkejki mają być też nie tak płaskie jak naleśniki. Jeśli jednak ciasto jest tak gęste, że nie daje się oderwać od łyżki - dodajcie odrobinę mleka.
Smażymy ok. 6 placków. Przewracamy na patelni, gdy łatwo będą już odchodzić i smażymy z drugiej strony.
W czasie pieczenia w kielichu blendera umieszczamy tofu, śmietanę kokosową i erytrytol. Blendujemy na gładki “twarożek”.
Dzielimy go na pół. W jednej miseczce mieszamy go z ekstraktem waniliowym, w drugiej - z açai.
Kroimy pozostałe pół banana na plasterki.
Truskawki obieramy z szypułek i również kroimy na plasterki.
Pierwszego penkejka smarujemy waniliowym serkiem, kładziemy banana i kolejnego naleśnika. Tego z kolei ozdabiamy serkiem z açai i truskawkami. Powtarzamy czynność.
Górę “torciku” dekorujemy ulubionymi owocami i masłem orzechowym. Całość polewamy syropem klonowym.