Menu close
17.11.2019

Rzadko kupuję produkty, które wyświetlają mi się w formie reklam, gdy przeglądam inne strony internetowe. Ostatnio jednak skusiłam się na wypróbowanie makaronu zrobionego z konjaku - naturalnie bezglutenowego, wegańskiego, a na dodatek mającego jedynie 6 kalorii w 100 g! A mając w szafce kilka saszetek azjatyckiego makaronu pad thai wydaje się najlepszym pomysłem na obiad! Temu daniu, zwłaszcza w wersji orzechowej, nie można się oprzeć!

Lista zakupów (2 porcje)

Przepis

Najlepiej dzień wcześniej przygotowujemy marynatę do tofu. W tym celu masło orzechowe rozrabiamy z łyżką wody, sosem tamari i startym imbirem. Kroimy tofu w kostkę, zalewamy marynatą, porządnie mieszamy (najlepiej potrząsając zamkniętym pojemnikiem) i odkładamy na noc do lodówki.

Marchewkę, paprykę, kapustę i mango kroimy w cienkie paski. Siekamy czosnek. Grzyby, chilli i pora kroimy w cienkie plasterki.

Przygotowujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Kroimy go na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy patelnię z olejem sezamowym.

Podsmażamy pora, następnie dodajemy posiekany czosnek i chilli. Następnie na patelnię wrzucamy tofu razem z całą marynatą. Smażymy, aż z patelni odparuje się cała woda. Wtedy dodajemy shiitake i smażymy aż zmiękną.

Dodajemy marchewkę, kapustę i paprykę. Podsmażamy. Później dorzucamy mango.

Zalewamy warzywa łyżką sosu sojowego i octem ryżowym. Podsmażamy. Następnie przykrywamy patelnię i chwilę smażymy pod pokrywką (warzywa szybciej zmiękną). Dodajemy na patelnię makaron i ostatnią łyżką sosu sojowego. Smażymy około 3-5 minut. Ewentualnie doprawiamy większą ilością sosu sojowego.

Posypujemy posiekaną kolendrą i lekko zgniecionymi fistaszkami. Podajemy z cząsteczkami limonki.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

17.11.2019
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.