Menu close
15.11.2019

Czym byłaby jesień bez jabłek? 🍎 Utknąwszy w mieszkaniu bez porządnego piekarnika, z układem pokarmowym nie pałającym miłością do tych owoców jedzonych na surowo, pozostało mi jedynie upiec je nafaszerowane orzechami i jesiennymi przyprawami. Korzystając z okazji, że lodziarnia serwująca najpyszniejsze wegańskie lody na świecie jest praktycznie moim sąsiadem, jabłkom towarzyszyły też waniliowe lody z kawałkami czekolady 🍦. Do tego wegańskie kakao, koc, ulubiony serial i może jakoś przeżyję do kolejnej wiosny…

Lista zakupów

Przepis

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Jabłka dokładnie myjemy. Wycinamy ogryzek, starając się nie zrobić w jabłkach dziury na wylot (wówczas całe nadzienie wypłynie w czasie pieczenia).

Przygotowujemy orzechy, rozdrabniając je na mniejsze kawałki. Ścieramy gałkę muszkatołową i zgniatamy w moździerzu goździki.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w miseczce i faszerujemy jabłka.

Układamy owoce w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy aż łupka zacznie się marszczyć, a jabłko będzie miękkie.

Podajemy z ulubionymi lodamy wegańskimi.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

15.11.2019
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.