Lista zakupów: (na 2 porcje)
- szpinak świeży ok. 200g
- tłusta śmietanka sojowa, owsiana lub ryżowa
- cebula 1/2
- makaron kukurydziany (według mnie najlepiej smakuje penne)
- oliwa
- sól
- pieprz
- suszone pomidory (ilość według uznania - ok. 5-7)
Przepis
Bardzo dokładnie płuczemy szpinak (nie smakuje dobrze, gdy piasek zgrzyta w zębach :D).
W jednym garnku gotujemy wodę na makaron, a w drugim na szpinak.
Do wrzątku wrzucamy całe liście szpinaku. Gotujemy ok. 5 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, kroimy cebulę w drobną kostkę i smażymy ok. 3 minuty (aż będzie zarumieniona).
Dodajemy szpinak i smażymy kolejne 5 minut. Wtedy wlewamy na patelnię śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i odparowujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (tutaj według uznania, ja na przykład nie lubię, gdy makaron w śmietance pływa).
Na sam koniec dodajemy do sosu pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory i makaron i dokładnie mieszamy. Smacznego!
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.