Menu close
08.08.2017

Powoli zaczyna się sezon na kalafiora, więc przeprowadziłam mały lifting starego przepisu na przepyszne, pikantne spaghetti w sosie pomidorowo-kalafiorowym. Wróciłam do niego, bo ma wiele zalet: jest szybkie i proste w przygotowaniu, ale też jest ciekawym i oryginalnym sposobem na podanie kalafiora, który mi zawsze kojarzył się jedynie z side dishem, polanym masłem z przysmażoną bułką tartą. W dzieciństwie chyba nigdy nie jadłam go w innym wydaniu!

W maju zaczynają pojawiać się w sklepach i na targach coraz ciekawsze warzywa, które w porównaniu z zimą, są też (w miarę) przystępnych cenach. Kiedy zatem, jak nie w późnowiosennych i letnich miesiącach spróbować ugotować coś trochę innego? Zapewniam, że to bardzo oryginalne spaghetti, jakiego jeszcze nie jedliście!

zdjecie

Lista zakupów (4 porcje)

Przepis

Kalafiora dzielimy na różyczki (najmniejsze jak się da) i gotujemy w osolonej wodzie ok. 4 minuty.

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i posiekaną świeżą papryczkę (jeśli używamy suszonej, dodajemy ją później, razem z pomidorami).

Następnie dodajemy pomidory/passatę i ugotowanego kalafiora. Gotujemy na patelni jeszcze ok. 10 minut, aż sos odparuje i będzie miał odpowiednią konsystencję. Solimy i pieprzymy.

Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.

Sos mieszamy z makaronem na talerzu lub w garnku, żeby spaghetti lepiej pokryło się mokrymi składnikami. Na talerzach posypujemy wegańskim parmezanem lub płatkami drożdżowymi.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

08.08.2017
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.