Menu close
28.08.2017

Największym problemem na diecie bezpszenicznej, a wcześniej w trakcie stosowania diety FODMAP, przynajmniej dla mnie, był brak możliwości pójścia do sklepu i kupienia batonika. Tak. Zwłaszcza w trakcie nauki zawsze podjadałam słodycze. Ciasteczka z cukrem, czekoladowe czy kokosowe. Mniam. Ale to minęło bezpowrotnie. Początkowo miałam tak wielką ochotę na coś słodkiego, że satysfakcjonowały mnie wafle ryżowe sowicie polane syropem klonowym. Z czasem jednak (mniej więcej po miesiącu) mój cukrowy głód opadł i trochę się opanowałam. Co nie znaczy, że wciąż nie sprawia mi przyjemności zjedzenia pysznego ciasta, które na dodatek szybko się piecze (lub chłodzi w lodówce). Poniżej przepis na placek, który każdy potrafi zrobić.

Lista zakupów

Przepis

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu razem z olejem kokosowym i studzimy (ale tak, żeby masa wciąż była płynna). Miksujemy jajka z cukrem, dodajemy czekoladową masę, mąki i szczyptę soli. Wykładamy keksówkę papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 35 minut (ciasto ciągle będzie mokre, bo to murzynek, trzeba zachować umiar, na tyle, żeby się nie spalił, ale nie był surowy).

28.08.2017
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.