Ostatni weekend wakacji, więc może kogoś z Was najdzie ochota na grilla:) Co jednak wrzucić na ruszt (lub patelnię, albo grila elektrycznego), gdy nie chcemy jeść mięsa? Oprócz szaszłyków, polecam także wędzone tofu w kawałkach, wegańskie kiełbaski (jeśli nie macie uczulenia na pszenicę lub gluten), albo… przepyszne ziemniaczki w dwóch smakach, podawane z grilowaną cukinią!
Lista zakupów
- ziemniaki (ok. 6 sztuk)
- oliwa lub wegańskie masełko
- cukinia (2 sztuki)
- oliwa
- sól
- papryka ostra
- papryka słodka
- papryka wędzona
- cząber
- majeranek
- tymianek
- rozmaryn
- czosnek niedźwiedzi suszony
Przepis
Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy w talarki. Doprawiamy solą, masłem (lub oliwą) i czosnkiem niedźwiedzim. Połowę posypujemy papryką ostrą, słodką i wędzoną, drugą cząbrem, majerankiem i rozmarynem.
Cukinię myjemy i kroimy na grube plastry. Doprawiamy oliwą, czosnkiem niedźwiedzim, wędzoną papryką, solą, tymiankiem i rozmarynem.
Grilujemy w folii aluminiowej do miękkości.