Menu close
08.05.2020

Jednym z niezawodnych pomysłów na grilla dla wegan i osób z alergiami pokarmowymi są szaszłyki. Dlaczego? Łatwo je przygotować, są zdrowe, bo zawierają głównie warzywa, a przede wszytskim na patyczek można nabić praktycznie wszystko. Nawet jeśli każda z biesiadujących osób nie toleruje różnych produktów, szaszłyki można być inny i to bez stania w pocie czoła przy kilku patelniach.

Moje szaszłyki są kompozycją z papryki, cukinii, cebuli i tofu. Świetnie smakują również pomidorki koktajlowe, ale tych akurat zabrakło w mojej lodówce.

Marynata do tofu to natomiast prawdziwy majstersztyk. Wyszła tak pyszna, że resztką z pojemnika posmarowałam też warzywa przed wrzuceniem na grilla! Pamiętajcie jednak, że żeby tofu wyszło smaczne, należy zamarynować je dzień wcześniej tak, aby przynajmniej przez noc poleżało w lodówce. Inaczej nie zdąży przejść smakami marynaty.

Lista zakupów (na ok. 6 szaszłyków)

Na marynatę:

Pamiętajcie o zakupie patyczków do szaszłyków!

Opcjonalnie:

Przepis

Wieczorem zabieramy się za tofu. Kroimy na dość dużą kostkę tak, aby wygodnie można było nabić je później na patyczek.

W pojemniku mieszamy wszystkie składniki marynaty. Wkładamy tofu, zamykamy pojemnik i energicznie potrząsamy. Umieszczamy na noc w lodówce. Tofu ma tą wspaniałą właściwość, że przyjmuje taki smak, jaki chcemy mu nadać. Dlatego właśnie noc w marynacie pozwoli mu uzyskać świetny, głęboki smak.

W dniu grilla kroimy paprykę, cebulę i cukinię w “kwadratowe” kawałki.

Ze wszystkich składników tworzymy szaszłyki. Całość z góry smarujemy pozostałością marynaty lub kropimy delikatnie oliwą.

zdjecie

zdjecie

Kładziemy na elektryczny lub klasyczny grill i grillujemy (długość wedle uznania, każdy z tych składników można jeść na surowo, ale ok. 20 min potrzeba by szaszłyki zrobiły się ciepłe).

Podajemy z sałatką i grillowanymi ziemniakami.

zdjecie

zdjecie

08.05.2020
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.