Jednym z niezawodnych pomysłów na grilla dla wegan i osób z alergiami pokarmowymi są szaszłyki. Dlaczego? Łatwo je przygotować, są zdrowe, bo zawierają głównie warzywa, a przede wszytskim na patyczek można nabić praktycznie wszystko. Nawet jeśli każda z biesiadujących osób nie toleruje różnych produktów, szaszłyki można być inny i to bez stania w pocie czoła przy kilku patelniach.
Moje szaszłyki są kompozycją z papryki, cukinii, cebuli i tofu. Świetnie smakują również pomidorki koktajlowe, ale tych akurat zabrakło w mojej lodówce.
Marynata do tofu to natomiast prawdziwy majstersztyk. Wyszła tak pyszna, że resztką z pojemnika posmarowałam też warzywa przed wrzuceniem na grilla! Pamiętajcie jednak, że żeby tofu wyszło smaczne, należy zamarynować je dzień wcześniej tak, aby przynajmniej przez noc poleżało w lodówce. Inaczej nie zdąży przejść smakami marynaty.
Lista zakupów (na ok. 6 szaszłyków)
- ok. 180 g tofu naturalnego twardego (mała kostka)
- ½ papryki (u mnie czerwona, ale żółta też się sprawdzi)
- ½ cukinii zielonej
- ½ cebuli
Na marynatę:
- 50 g śmietany kokosowej
- ½ łyżeczki suszonego czosnku
- łyżeczka imbiru suszonego (albo mały kawałek korzenia)
- ½ łyżki soku z cytryny
- łyżeczka ostrej papryczki
- łyżeczka garam masala
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki kurkumy
Pamiętajcie o zakupie patyczków do szaszłyków!
Opcjonalnie:
- ziemniaki z grilla np. z tego przepisu
Przepis
Wieczorem zabieramy się za tofu. Kroimy na dość dużą kostkę tak, aby wygodnie można było nabić je później na patyczek.
W pojemniku mieszamy wszystkie składniki marynaty. Wkładamy tofu, zamykamy pojemnik i energicznie potrząsamy. Umieszczamy na noc w lodówce. Tofu ma tą wspaniałą właściwość, że przyjmuje taki smak, jaki chcemy mu nadać. Dlatego właśnie noc w marynacie pozwoli mu uzyskać świetny, głęboki smak.
W dniu grilla kroimy paprykę, cebulę i cukinię w “kwadratowe” kawałki.
Ze wszystkich składników tworzymy szaszłyki. Całość z góry smarujemy pozostałością marynaty lub kropimy delikatnie oliwą.
Kładziemy na elektryczny lub klasyczny grill i grillujemy (długość wedle uznania, każdy z tych składników można jeść na surowo, ale ok. 20 min potrzeba by szaszłyki zrobiły się ciepłe).
Podajemy z sałatką i grillowanymi ziemniakami.