Menu close
03.09.2020

Przepis na kluski z dynią kiedyś funkcjonował u mnie jeszcze w wersji wegetariańskiej. Po przejściu na dietę roślinną koniecznie musieliśmy go jednak zweganizować. Okazało się to niezwykle proste - ricottę z łatwością można bowiem zamienić na tofu!

Kluski robi się dość łatwo i szybko, a smakują jak ósmy cud świata! Idealnie poprawiają humor w ciemne, jesienne wieczory 💚. Dodatkowo są idealnym przykładem na to, że z dyni można zrobić wszystko i nie musi to być zawsze potrawa pachnąca przyprawami korzennymi!

zdjecie

Lista zakupów (na ok. 20 kuleczek)

Kluski:

Sos:

Wegański parmezan:

Przepis

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dynię obieramy, wydrążamy pestki i ktoimy w kostkę. Pieczemy posypaną solą, pieprzem, rozmarynem i oliwą przez ok. 25 minut (aż zmięknie).

Przygotowujemy “parmezan”. Na rozgrzanej patelni prażymy nerkowce uważając, żeby ich nie spalić. Przestudzone blendujemy razem z płatkami drożdżowymi i solą.

Równocześnie mieszamy sos - wszystkie składniki blendujemy na gładko.

W naczyniu blendera mieszamy upieczoną, lekko przestudzoną dynię z porządnie odsączonym tofu (włóżcie je pomiędzy arkusze ręcznika papierowego i zgniećcie ciężkimi książkami) i pozostałymi składnikami kluseczek. Blendujemy na gładką masę.

Gotujemy osoloną wodę w dużym garnku.

Łyżką nabieramy masę i formujemy kuleczki. Jeśli masa będzie się lepić do rąk, po prostu trzeba je umyć lub obtoczyć w odrobinie mąki ryżowej 😉

zdjecie

Wrzucamy je do gotującej się wody. Gotujemy ok. 6 minut, jeśli kuleczki są malutkie; do 8 minut, jeśli są większe (moje gotowałam 8 minut). Po wyjęciu ich z wody odkładamy je na ok. 5 minut, aby odrobinę stwardniały.

zdjecie

Kluseczki układamy na rukoli, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy naszym wegańskim “parmezanem”.

zdjecie

zdjecie

03.09.2020
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.