Z małym poślizgiem poświętujmy Światowy Dzień Jabłka, który przypada na 28 września 🍎 - z pewnością nie jest to przypadkowa data, sezon na jabłka w pełni, wreszcie możemy nacieszyć się swoimi ulubionymi odmianami! Do jedzenia wybieram zawsze te kwaśne i twarde (miłość do takich jabłek zaszczepiła we mnie moja mama), natomiast do pieczenia staram się używać szarych renet - idealnie się rozpiekają i szybko zamieniają się w gładki mus.
Na blogu znajdziecie wiele przepisów na słodkości z jabłkami - szczególnie polecam Wam pieczone jabłka z orzechami, pieczone “racuchy-drożdżówki, czy cudowne apple pie. Dzisiaj jednak chcę się z Wami podzielić wyjątkowym, jesiennym przepisem na pachnące cynamonem pieczone donuty jabłkowe.
Pieczone pączki z dziurką są dużo lżejsze od ich smażonych odpowiedników, szybsze i łatwiejsze w przygotowaniu, a dodatkowo idealnie wilgotne i puszyste, dzięki musowi jabłkowemu, który jest ich głównym składnikiem.
Proponuję Wam 3 rodzaje dodatków na górę donutów: cukier z cynamonem, krem “rafaelka” z Orzechowni z chipsami kokosowymi oraz cudowny, krówkowy karmel wegański. Donuty smakują jednak równie dobrze bez dodatków!
Donut z wegańskim karmelem
Donut z cukrem i cynamonem
Donut z pastą kokosowo-migdałową i chipsami kokosowymi
Lista zakupów (ok. 14 donutów)
Składniki suche:
- 80 g mąki ryżowej
- 50 g mąki owsianej bezglutenowej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 35 g mąki jaglanej
- 20 g mąki z amarantusa
- 20 g mąki kokosowej
- 10 g skrobi kukurydzianej
- 1/2 łyżki łupin babki jajowatej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki zielonego kardamonu (najlepiej świeżo zgniecionych nasion)
Składniki mokre:
- 420 g musu jabłkowego (rozsmażone jabłka szare renety ok. 6 dużych sztuk)
- 30 g roztopionego masła wegańskiego Naturli
- 120 ml mleka sojowego
- 80 g erytrytolu
- 5 g zastępnika jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu naturalnego wanilii burbońskiej lub pasta z 1/2 laski wanilii
Wegański karmel (porcja do pokrycia 4 donutów):
- 30 g mleka sojowego
- 30 g cukru białego/brązowego
- 30 g masła wegańskiego Naturli
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
Inne dodatki:
- pasta “rafaelka” z Orzechowni
- chipsy kokosowe
- odrobina mleka sojowego
- cukier
- cynamon mielony
Przepis
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (dolna grzałka i termoobieg).
Jabłka dokładnie myjemy. Obieramy, wycinamy ogryzek, kroimy w kostkę. Rozsmażamy w garnku mieszając, żeby jabłka się nie przypaliły aż do momentu, kiedy otrzymamy w miarę gładki mus. Blendujemy.
W misce mieszamy wszystkie suche składniki.
Do zblendowanych jabłek dodajemy składniki “mokre” - dokładnie mieszamy trzepaczką.
Dodajemy mokre składniki do suchych i ponownie bardzo dokładnie mieszamy.
Przekładamy masę do nasmarowanej olejem formy na donuty. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 13-17 minut (należy sprawdzać wykałaczką, czy ciasto jest już suche).
Podczas pieczenia przygotowujemy karmel - w rondelku podgrzewamy mleko z cukrem. Od zagotowania gotujemy ok. 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy masło i gotujemy aż do uzyskania karmelowego koloru i konsystencji (ok. 5-10 minut). Jeśli karmel zrobi się zbyt gęsty, możemy dodać mleko i lekko podgrzać. Należy nim polewać donuty, kiedy będzie jeszcze ciepły, później gęstnieje.
Część donutów polewamy przygotowanym karmelem.
Część smarujemy pastą kokosowo-migdałową i posypujemy chipsami kokosowymi.
Pozostałe smarujemy mlekiem przy użyciu pędzelka, następnie zanużamy w cynamonie połączonym z cukrem/
Najlepiej smakują na ciepło!