Jednym z wdzięczniejszym wegańskich dań, jakie można upichcić na święta jest carpaccio z ugotowanego buraka. Możemy dodać do niego różne składniki, ale idealnym połączeniem jest burak, granat, rukola i wegański ser: u mnie kremowy, ale równie fajnie sprawdza się wegańska feta (ser typu greckiego z Violife). Jako sosu użyłam gotowego sosu balsamicznego i odrobiny hiszpańskiej oliwy. Koniecznie przyda się też świeżo mielony pieprz.
Carpaccio najlepiej przyrządza się z gotowego, ugotowanego buraka, którego możecie kupić w Lidlu lub Biedronce. Wtedy nie musicie przejmować się już jego gotowaniem lub pieczeniem, co w zależności od rodzaju buraka, może zająć dużo czasu i jest frustrujące, zwłaszcza w czasie przedświątecznego szału przygotowań.
Składniki warto przygotować wcześniej, a samo danie “złożyć” zaraz przed podaniem na bożonarodzeniowy stół :)
Lista zakupów
- 500 g buraka wcześniej ugotowanego
- 200 g rukoli
- 1/2 pestek granata
- 50 g wegańskiego kremowego serka (lub innego, jak lubicie)
- sos balsamiczny
- oliwa
- świeżo mielony pieprz i sól
Przepis
Myjemy rukolę. Przekrawamy granata i wyciągamy z niego delikatnie pestki (uwaga, sok mocno brudzi!).
Kroimy buraki na bardzo cieniutki plasterki.
Układamy na talerzu plasterki buraka na rukoli, możemy przełożyć je serkiem lub podać go osobno.
Podajemy z sosem balsamicznym, oliwą, solą i świeżo zmielonym pieprzem.