Menu close
11.09.2020

Ciepłe bułki drożdżowe to moje ulubione jesienne wypieki. Nic tak nie poprawia humoru w deszczowy wieczór jak pachnące w całym mieszkaniu, cynamonowe drożdżówki.

Ta ich wersja (oczywiście bezglutenowa i wegańska) jest nie tylko pełna cynamonu, ale też dyniowego puree i rozpieczonych jabłek. Do tego zdrowsza wersja waniliowej polewy - bez cukru, ale za to z tofu!

Gwarantuję, że zjecie naraz całą blachę, zanim jeszcze bułki zdążą wystygnąć!

zdjecie

zdjecie

Lista zakupów (ok. 10)

Przepis

Jabłka obieramy (resztki możecie zamrozić, a później np. zrobić z nich kompot zero waste)), kroimy na plasterki lub w kostkę i rozsmażamy, czyli gotujemy w garnku na małym ogniu, aż będą mięciutkie i “dżemowe”.

W małym garnuszku podgrzewamy mleko do temperatury ok. 37 stopni (ma być odrobinę cieplejsze niż nasz palec).

Przygotowujemy mieszankę mąk i przesiewamy ją do miski.

W garnku umieszczamy drożdże, dodajemy sól, babkę, gumy i zalewamy połową mleka. Dokładnie mieszamy rozcierając, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Wtedy wsypujemy 1/2 szklanki mieszanki mąk. Mieszamy do połączenia składników. Zawijamy garnuszek czystą ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut (np. na lekko podgrzanej płycie indukcyjnej).

Blendujemy na gładkie puree upieczoną dynię.

Po tym czasie dodajemy do masy pozostałe mąki, mleko, cukier, dynię i 65 g rozpuszczonego i przestudzonego masła.

Mieszamy wszystko drewnianą łyżką, aż składniki będą idealnie połączone. Następnie wyrabiamy rękami przez ok. 10 minut - ciasto ma być sprężyste i gładkie.

Uformujmy je w kulkę i zostawmy w misce, którą przykrywamy ścierką i znów odkładamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Ciasto powinno mniej więcej podwoić swoją ilość.

Wyrośnięte ciasto układamy na gumowej macie-stolnicy, dużym kawałku papieru do pieczenia lub folii.

Rozwałkowujemy w kształt prostokąta. Na ciasto nakładamy rozpieczone jabłka, zostawiając czysty pasek wzdłuż dłuższego boku ciasta. Posypujemy cynamonem.

Zawijamy ciasto w rulon używając do tego gumowej podkładki - za każdym obrotem lekko dociskamy. Utworzony w ten sposób rulon kroimy na 8 równych części.

Bułeczki przekładamy do blachy, lekko je rozpłaszczamy i polewamy z góry pozostałym roztopionym masłem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na kolejne 30 minut.

Wkładamy do piekarnika, ustawiamy temperaturę 180 stopni na programie termoobieg + dolna grzałka. Pieczemy ok. 30-40 minut (licząc od nierozgrzanego piekarnika).

Przygotowujemy polewę waniliową. Przekładamy tofu do blendera kielichowego (malaksera), dodajemy mleko, krem kokosowy, syrop klonowy, cytrynę i wanilię - blendujemy, aż masa stanie się gładka.

Wyciągamy bułeczki z piekarnika i lekko studzimy.

zdjecie

zdjecie

Lekko przestudzone drożdżówki smarujemy polewą z tofu. Przed podaniem np. na drugi dzień możemy lekko podgrzać je w piekarniku!

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

11.09.2020
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.