Uwielbiam połączenie borówek, cytryny i maku w ucieranym, biszkoptowym ucierańcu. Te smaki idealnie się uzupełniają, a ciasto dzięki temu zyskuje zrównoważoną słodkość i kwaśność. Poza sezonem na borówki możecie użyć owoców mrożonych lub po prostu je pominąć. Ciasto będzie równie dobre.
Najlepiej smakuje polane lukrem lub - jak w tym przypadku - polewą z wegańskiego “serka” tofu.
Lista zakupów (na okrągłą tortownicę ok. 16 cm)
Mieszanka mąk:
- 76 g mąki z tapioki
- 76 g mąki gryczanej jasnej (niepalonej)
- 73 g mąki ryżowej
- 26 g mąki z amarantusa
- 1 łyżeczka babki jajowatej
- szczypta gumy ksantanowej (ilość na końcówkę łyżeczki)
- szczypta gumy guar (ilość na końcówkę łyżeczki)
Pozostałe składniki:
- garść borówek amerykańskich
- 105 + 60 g aquafaby (z puszki ciecierzycy lub domowej, bardzo gęstej - tę z puszki odparujcie)
- 8 g zamiennika jajka rozpuszczone w 60 g aquafaby
- 50 g wegańskiego masła Naturli
- 100 g erytrytolu
- 83 g śmietany kokosowej Creamo
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 1 duża łyżka maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego (nie na kamieniu winnym)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
- szczypta soli
Polewa:
- 50 g tofu
- sok z 1/2 cytryny
- 30 g cukru pudru
- 1 duża łyżka mleka sojowego
- 10 g śmietany kokosowej Creamo
Przepis
Podłużną blaszkę wykładamy na spodzie i na bokach papierem do pieczenia.
W naczyniu przygotowujemy mieszankę mąk. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, sól, sodę oczyszczoną i gumy.
Myjemy borówki. Wyciskamy sok z cytryny i ścieramy skórkę.
W szklance przygotowujemy zastępnik jajka z 60 g aquafaby.
W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z ekstraktem z cytryny.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (dolna grzałka + termoobieg).
Ubijamy mikserem lub w robocie kuchennym pozostałą aquafabę z octem jabłkowym na sztywno. Odstawiamy.
W osobnej misce rozcieramy mikserem erytrytol z zastępnikiem jajka i masłem, aż wszystkie składniki idealnie się połączą.
Wsypujemy połowę przygotowanej mąki przesiewając. Miksujemy. Po połączeniu dodajemy pozostałą, przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia składników.
Dodajemy śmietanę z ekstraktem i skórkę z cytryny. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Dodajemy ubitą pianę z aquafaby. W celu połączenia masy z aquafabą delikatnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Nie używamy już miksera!
Na koniec dodajemy mak.
Nakładamy ciasto do przygotowanej blaszki.
Układamy na wierzchu borówki, delikatnie popychając je w dół masy.
Od razu wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut. Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i w ten sposób schładzamy placek przez kolejne 10-15 minut. Dzięki temu nie “oklapnie”!
Wyjmujemy ucierańca z piekarnika.
Najlepiej od razu wyciągamy ciasto na kratę do studzenia i zostawiamy bez spodu i papieru do pieczenia, żeby się nie “spocił” i zbyt nie zawilgł.
Przygotowujemy polewę - w tym celu dokładnie blendujemy wszystkie składniki.
Rozsmarowujemy “serek” na przestygniętym cieście. Możemy udekorować je plasterkami cytryny.