Menu close
20.03.2020

U mnie w domu zapiekanka ziemniacza nie była w stałym menu, choć co jakiś czas faktycznie gościła na stole. Co innego u mojego męża. Cały czas wspomina zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i boczkiem, choć dziś i tak by już jej nie zjadł. Taka jest właśnie magia wspomnień smaków dzieciństwa. Dlatego miło jest ugotować coś, co kojarzy nam się z czasem beztroski i rodzinnych obiadów. Takim daniem jest ta sojowa, “mięsna” zapiekanka ziemniaczana, otulona kremowym, wegańskim beszamelem. A skoro dziś Międzynarodowy Dzień bez Mięsa, nie widzę lepszych okoliczności, by zrobić sobie taką przyjemność 😊

Żeby ją przygotować, oprócz bardzo zwyczajnych produktów będziecie potrzebować zastępnika mielonego mięsa. Najlepiej sprawdzi się gotowe, sojowe “mielone” np. marki Vivera, w którą ja zaopatrzam się w sklepach Auchan.

zdjecie

Do zapiekanki świetnie sprawdzi się też “mięso” marki Meatless Farm.

zdjecie

Jeśli jednak nie macie w zanadrzu zastępnika mięsa, śmiało możecie wykorzystać drobny granulat sojowy. W tym wypadku namoczcie go wcześniej pod przykryciem przez około 30 minut w gorącym bulionie, albo wywarze, który w smaku będzie choć trochę przypominał bulion (ja często do wrzątku dodaję sos sojowy, liść laurowy i zielę angielskie, i w takiej mieszance namaczam soję).

Lista zakupów

Przepis

Ziemniaki obieramy i podgotowujemy ok. 5 minut od zagotowania wody.

Cebulę bardzo drobno siekamy i podsmażamy na łyżeczce oleju. Na patelnię dodajemy zielę angielskie, liść laurowy, cząber i lubczyk, następnie dorzucamy „mięso” i smażymy aż się ładnie skarmelizuje.

zdjecie

Na drugiej patelni podgrzewamy łyżeczkę oleju na średnim ogniu. Dodajemy mąkę i mieszamy przez 30 sekund. Dodajemy mleko owsiane i mieszamy tak, żeby pozbyć się grudek, dodając po trochę wody. „Beszamel” ma być kremowy, ale nie za gęsty. Dodajemy soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku.

zdjecie

Ziemniaki po ostudzeniu kroimy na cieniutkie plasterki.

zdjecie

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.

Spód naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną oleju. Na przemian kładziemy ziemniaki, posypujemy szczyptą majeranku, następnie mięso z cebulką i beszamel. Ostatnią warstwę niech tworzą ziemniaki, polane z góry beszamelem.

zdjecie

Pieczemy aż ziemniaki będą miękkie, a górna warstwa się ładnie przypiecze.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

20.03.2020
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.