Menu close
25.10.2019

Zapiekanki makaronowe to najlepszy sposób na pozbycie się zalegająch w lodówce resztek warzyw. Są szybkie, jednogarnkowe, a przy tym cieplutkie i smaczne. Podrzucam kolejny pomysł w stylu #zero_waste, tym razem na zapiekankę z makaronu buraczkowego z brokułem 🥦, pomidorkami koktajlowymi i zieloną fasolką szparagową. Wszystko zapieczone pod pierzynką z wegańskiej mozarelli ❤️

Lista zakupów (na małą brytfankę)

Przepis

Gotujemy makaron al dente, zachowujemy wodę z gotowania. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Kroimy cebulę, pieczarki i fasolkę na drobną kostkę. Siekamy pietruszkę. Rozdzielamy brokuła na mniejsze różyczki (ja dodaję również pokrojone na mniejsze kawałki nóżki brokuła). Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju.

Smażymy cebulę do zeszklenia, dodajemy na patelnię pieczarki i fasolkę. Smażymy aż z pieczarek wydostanie się woda. Dodajemy brokuła, zalewamy wodą w ugotowanego makaronu (najlepiej dodawać jej po trochę, żeby później farsz nie był zbyt wodnisty). Dusimy na patelni do tak długo, aż brokuł będzie ugotowany al dente, a woda cała wyparuje. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy natkę.

W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, zalewamy sosem. Na wierzchu kładziemy przekrojone na ćwiartki pomidorki i posypujemy wegańskim serem.

Pieczemy ok. 20 minut, aż ser się rozpuści, a pomidorki zarumienią.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

25.10.2019
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.