Menu close
22.07.2019

Mistrzem risotto w naszym domu jest mój mąż, więc dzisiaj wyjątkowo podzielę się z Wami jego przepisem. Sekretnem wegańskiego risotto jest dobranie do niego dodatków o silnym smaku umami, inaczej danie wychodzi mdłe i bez smaku. Biorąc pod uwagę porę roku, najlepiej sprawdzą się kurki. Na jesień zamiast nich na talerzu wylądować może np. dynia.

Podstawą risotto jest bulion. Ten wegański gotuję z zamrożonych resztek warzyw - w ten sposób jest bardziej aromatyczny, bo składa się z dużej ilości różnych składników. Najlepiej, żeby w jego składzie znalazły się (oprócz tych standardowych warzyw, jak marchewka czy por, również grzyby, kapusta - pekińska lub biała, czy cebula). Bulion można ugotować wcześniej i zamrozić - kilka pomysłów znajdziecie tutaj.

Lista zakupów (2 porcje)

Przepis

Przygotowujemy bulion (może być np. dzień wcześniej). Podgrzewamy go (nie musi być gorący, ale nie powinien być z lodówki).

Kurki moczymy chwilę we wrzątku (dzięki temu łatwiej będzie nam je wyczyścić z piasku), dokładnie płuczemy, kroimi na mniejsze kawałki. Drobno siekamy cebulę i czosnek. Kroimi pomidorki na połówki. Odmierzamy resztę składników.

zdjecie

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulkę. Podsmażamy ok. 2-3 minuty i dodajemy czosnek. Smażymy jeszcze minutę i wrzucamy kurki. Następnie smażymy do momentu odparowania wody z kurek (ok. 4 minuty). Dodajemy ryż i smażymy kolejne pół minuty. Wlewamy wino i mieszamy do odparowania (risotto najlepiej przez cały czas mieszać, również po dodaniu bulionu, bo wtedy konsystencja jest bardziej kremowa i delikatna).

zdjecie

zdjecie

Dodajemy po chochelce bulionu. Nie wolno dopuścić, żeby składniki na patelni zupełnie odparowały, bo risotto się przypali. Dodajemy bulionu aż nam się skończy lub do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Razem z ostatnią chochelką dorzucamy na patelnię pomidorki.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

Na sam koniec dodajemy sporą ilość pieprzu, sól do smaku, gałkę muszkatołową, pietruszkę i płatki drożdżowe.

zdjecie

zdjecie

22.07.2019
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.