Menu close
06.08.2018

Sezon na letnie warzywa otwarty i trzeba się nim nacieszyć. Nie ma chyba bardziej sierpniowego dania niż leczo, prawda? Cukinia, papryka i pomidory - to właśnie one kojarzą mi się z pełnią wakacji. Najlepiej kiedy możemy zerwać je we własnym ogrodzie (lub dostać od przemiłych znajomych z ich ogródków), ale nawet jeśli składniki mamy kupować w sklepie, to teraz jest na to najlepsza pora (bo też i najniższe ceny).

Wieść gminna niesie, że leczo można zawekować na zimę. Jeszcze nie próbowałam, ale w tym roku chyba się na ten eksperyment zdecyduję. Takie leczo, jak z poniższego przepisu na pewno miło będzie odgrzać i przypomnieć sobie o upalnym sierpniu, gdy za oknami będzie szaleć śnieżyca! ;D

Jeśli nie lubicie tofu, delikatnego, wędzonego smaku daniu doda sama wędzona papryka lub aromat dymu wędzarniczego. Jednak te dodatki, w połączeniu z wędzonym tofu sprawią, że zapomnicie, że kiedyś istniało w ogóle leczo w wersji mięsnej!

Lista zakupów (na ok. 2 litry, czyli ok. 4-6 porcji)

Przepis

Z papryki wycinamy pestki, kroimy ją na duże kawałki. Cebulę kroimy w kostkę.

Cukinię kroimy na grube plastry, później na ćwiartki (można cukinię obrać, ale nie jest to konieczne).

Obieramy pomidory i kroimy w kostkę.

W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę. Po ok. 1 min. dodajemy paprykę, cukinię i pomidory, następnie koncentrat pomidorowy.

Smażymy ok. 15 min, później wlewamy bulion (tak, żeby płyn zakrywał warzywa. Jeśli jest go za mało dodajemy wodę). Przyprawiamy.

Dodajemy pokrojone w kostkę lub pokruszone tofu.

Gotujemy aż wszystkie warzywa będą miekkie.

Podajemy z chlebem bezglutenowym.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

06.08.2018
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.