Menu close
14.10.2019

Gdy tylko zobaczyłam w hiszpańskim sklepie gotowe wegańskie i bezglutenowe ciasto francuskie, wiedziałam, że muszę zrobić z niego dwie rzeczy: croissanty i quishe. Obu tych dań nie jadłam od kilku lat, bo nie miałam ani siły, ani chęci na przygotowywanie ciasta from scratch. Jedynym problemem było wymyślenie zastępstwa dla jajek, z których normalnie tworzy się wypełnienie do farszu. Z pomocą przyszła mi pani w (teraz już) ulubionym wegańskim sklepiku w sąsiedztwie - kup mąkę z ciecierzycy, tak zastąpisz jajka! Do farszu dodałam też zmielone tofu i wegański ser, żeby był bardziej kremowy! :)

Lista zakupów

Przepis

Nagrzewamy piekarnik do temperatury, którą wskazuje opakowanie ciasta francuskiego.

Tofu, mąkę, mleko i mozarellę mieszamy razem i blendujemy, aż masa będzie idealnie gładka.

Wszystkie warzywa (oprócz szparagów) kroimi na małe kawałki. Podgrzewamy oliwę na patelni i smażymi składniki do miękkości, zaczynając od cebuli z czosnkiem, a później pieczarek, żeby odparować z nich wodę. Przyprawiamy.

Wykładamy naczynie żaroodporne ciastem (ja swoje ciasto podziurkowałam widelcem i chwilę podpiekłam), później wykładamy je warzywami i zalewamy masą. Układamy szparagi w fantazyjny wzór 😃.

Pieczemy do momentu w którym ciasto się zrumieni, a masa będzie ścięta.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

14.10.2019
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.