To już drugi przepis na wegański kebab na Blogu (tu przepis na kebab z tofu). Ten pierwszy tak nam posmakował, że zaczęłam kombinować jakby tu wymyślić jakąś inną kombinację smakową. Muszę przyznać, że z pomocą przyszły mi wszędobylskie budki z kebabami, które teraz na wyścigi zaczęły serwować falafel w każdym możliwym wydaniu - też jako kebab. Pomysł tak mi się spodobał, że spróbowaliśmy oddtworzyć go sami w domu, z dozwolonych składników. Oczywiście z pomocą przyszedł nam najlepszy na świecie przepis Wegan Nerd na falafele (jeśli macie jej książkę, a jeśli nie to i tak polecam z całego serca ją kupić <3) i wypróbowany już niezliczoną ilość razy przepis na orkiszowe pity. Jeśli jednak macie ochotę trochę odchudzić kebaby, proponuję przepis na pieczone falafele. Są tak samo pyszne, a dużo mniej tłuste.
Lista zakupów (na ok. 4 kebaby)
- kapusta pekińska/sałata lodowa
- pomidor
- ogórek świeży
- sojonez (ok. 3 łyżek)
- jogurt wegański bez cukru (ok. 3 łyżki)
- ciecierzyca (200g suchej) - pamiętamy, żeby moczyć ją chociaż kilka godzin, wtedy jest bardziej lekkostrawna
- 1/2 cebuli
- natka pietruszki (ok. 4 łyżek)
- świeża kolendra (ok. 4 łyżek)
- świeża mięta (ok. 4 łyżek)
- kumin (1 łyżeczka)
- 1 łyżeczka soli
- pieprz, sól
- 1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej (koniecznie tortowa, nie pełnoziarnista)
- 1/4 opakowania suszonych drożdży
- oliwa
- olej
- 3/4 szklanki ciepłej wody (takiej żeby nie zabić drożdży)
- cytryna (ok. 1 łyżka)
- czosnek niedźwiedzi (ok. 2 łyżeczki)
Po przepis na falafele kliknijcie tu.
Przepis na bułki
Mąkę, drożdże, szczyptę soli i pół łyżki cukru mieszamy i przesiewamy. Dodajemy łyżkę oliwy i przygotowaną wodę i mieszamy. Ciasto najprawdopodobniej wyjdzie zbyt kleiste lub zbyt suche, wtedy dodajemy odpowiednio więcej mąki lub więcej wody. Ciasto smarujemy odrobiną oliwy i w wysmarowanej oliwą misce odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 4 części i formujemy bułki (okrągłe placki grube na 1,5-2cm) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 C aż będą suche w środku (sprawdzamy wykałaczką).
Kebaby
W tym czasie przygotowujemy warzywa, siekając kapustę (sałatę) i krojąc pomidora i ogórka.
Mieszamy sos majonezowo-jogurtowo-czosnkowy. W miseczce mieszamy 3 łyżki majonezu z 3 łyżkami jogurtu i doprawiamy solą, pieprzem, ok. 1 łyżką cytryny oraz 1 łyżeczką czosnku niedźwiedziego
Najwygodniej jest przygotować kebaby przy pomocy folii aluminiowej jak na zdjęciu. Smacznego!