Menu close
28.10.2019

Zaczęło się od tego, że chciałam zrobić hiszpańskie croquetas i nie doczytałam przepisu (jak zwykle), przez co kupiłam w sklepie gotowy wegański i bezglutenowy beszamel. Kiedy już go otworzyłam i nawet zabrałam się do gotowania, okazało się, że nie ma sposobu, żeby z gotowca wyszła mi odpowienia masa. W związku z tym musiałam wymyślić potrawę, do której dorzucę resztę otwartego już beszamelu. Traf chciał, że kilka tygodni wcześniej w małej knajpce kelnej zaproponował mi musakę, zachwalając, że robią ją całkowicie bezglutenowo i tylko z wegańskimi składnikami. Musaka była bardzo dobra (wydaje mi się, że jadłam ją pierwszy raz w życiu, nawet nie próbując w przeszłości mięsnej wersji…), a jak mi coś smakuje, to muszę spróbować to odtworzyć we własnej kuchni 😉. W taki sposób powstała nieco dietetyczna (bo ze znacznie okrojoną kalorycznością ze względu na małą ilość beszamelu) wegańska, soczewicowa musaka.

Lista zakupów

Przepis

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rozgrzewamy patelnię na dużym ogniu.

Zalewamy soczewicę ciepłą wodą, odstawiamy na chwilę.

Kroimy bakłażany w cienkie plasterki. Gdy patelnia jest już mocno rozgrzana, kładziemy na nią po kolei plastry bakłażana, przysmażamy z obu stron, aż będzie miękki.

Odlewamy wodę z soczewicy (jej zalanie pozwoli na trochę lepsze trawienie).

Siekamy cebulę i czosnek. Kroimy w drobną kostkę marchewkę i selera. Ziemniaka kroimy w cienkie plasterki.

Skręcamy ogień pod patelnią, na której wcześniej smażył się bakłażan. Dodajemy oliwę. Wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy. Następnie dodajemy marchewkę i selera. Kiedy warzywa będą zmiękczone, dodajemy przyprawy i passatę. Następnie na patelnię wrzucamy soczewicę. Zalewamy winem i bulionem. Gotujemy na patelni aż do zredukowania wina i bulionu. Jeśli w tym czasie soczewica wciąż będzie twarda, dodajemy trochę wody i odparowujemy.

Spód naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną sosu lub oliwą (żeby musaka się nie przypaliła).

Wykładamy warstwę ziemniaka, następnie dodajemy po kolei warstwę sosu i bakłażana. Ostatnią warstwę sosu pokrywamy równomiernie ziemniakami i zalewamy beszamelem.

Zapiekamy, aż ziemniaki nie będą miękkie i rumiane.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

28.10.2019
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.