Menu close
16.04.2020

Za oknem zrobiło się już kolorowo, a że nie możemy w pełni korzystać z wiosennej aury, warto chociaż przenieść trochę tej świeżości na talerze 🌈. A że nie znam chyba bardziej kolorowego i radosnego dania niż summer rolls 🌞, zarządziłam zwijanie 💪🏻

Jeśli danie wydaje Wam się na pierwszy rzut oka zbyt trudne, nie załamujcie się! Jeśli macie świeże arkusze papieru ryżowego, wystarczy, że namoczycie je w wodzie, a sklejają się praktycznie same :) Dlaczego świeżość jest ważna? Kiedyś przez nieuwagę kupiłam w sklepie praktycznie już przeterminowane opakowanie, i choć nie był zepsuty, papier ryżowy był wyschnięty na wiór, nie dało się go namoczyć i rozkruszał się w rękach. Na to więc trzeba uważać!

Co do warzyw i owoców - w dobie sklepowych braków trzeba być kreatywnym, ale koniecznie dodajcie do rollsów jakiś słodkawy owoc (u mnie mango 🥭) i świeżą miętę, bo nadaje charakter całemu daniu!

Moje summer rollsy podaję zazwyczaj z orzechowym, słonym i pikantnym sosem, który świetnie współgra z warzywami i owocami w rolkach. Możecie podać je również z samym bezglutenowym sosem sojowym lub sosem słodko-kwaśnym!

Lista zakupów (produkty na ok. 10-12 całych summer rollsów, czyli 20-24 połówek)

Summer rolls:

Sos orzechowy:

Przepis

W garnku gotujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Studzimy.

Wszystkie owoce i warzywa kroimy w słupki - im cieńsze, tym lepiej.

zdjecie

zdjecie

Następnym krokiem jest zawijanie rolek. Do garnka z lekko ciepłą wodą wkładamy na chwilkę arkusz papieru, aż stanie się plastyczny. Następnie kładziemy go na drewnianej desce, lekko wilgotnej, żeby arkusze się nie przykleiły i nie podarły.

W dolnej, środkowej części arkusza kładziemy jeden na drugim po trochę każdego ze składników.

Następnie zaginamy boki arkusza do środka i zwijamy sajgonki (w sumie traktujemy je jak stare dobre, polskie krokiety). Przy zwijaniu mocno dociskamy, żeby nie stworzyć luźnej przestrzeni w środku, bo w takim wypadku po przekrojeniu warzywa i owoce wypadną, a rolki się rozkleją.

Każdą rolkę przekrawamy w połowie, układamy przekrojoną częścią do góry w miskach.

zdjecie

zdjecie

Przygotowujemy sos orzechowy rozcierając ze sobą wszystkie składniki. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy po trochę przegotowanej wody.

zdjecie

zdjecie

16.04.2020
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.