Siedząc w domu przez ostatnie dni zauważyłam, że moje śniadania stały się dość monotonne. Od pewnego czasu poranek dla mnie oznaczał klasyczną owsiankę z mikrofali z masłem orzechowym i bananem. Choć była (i wciąż jest) przepyszna uznałam, że skoro nie mogę chwilowo zmienić miejsca swojego pobytu (ach, to #zostańwdomu), zmienię chociaż poranne rytuały.
Chcąc pozostać wierną śniadaniom na słodko okazało się, że wcale nie jest czymś banalnym codziennie wymyślić inny sposób na dostarczenie sobie porannej dawki energii w zbilansowany, zdrowy sposób, który byłby przy tym wegański i bezglutenowy. A skoro ja mam z tym taki problem, być może Was też męczy poranna rutyna i szukacie pomysłów na nowe, oryginalne śniadanka? W związku z tym uznałam, że to może nie być wcale taki zły plan zacząć publikować na blogu przepisy również na pokarmlovowe śniadania.
Pierwszy śniadaniovy bowl to czekoladowa, całonocna owsianka, do której rano dorzucić trzeba na świeżo tylko płatki kukurydziane - reszta zrobi się za Was sama w lodówce!
Lista zakupów (1 porcja)
- płatki owsiane błyskawiczne 50 g
- mleko sojowe/owsiane 80 g
- 1/2 łyżeczki kakao lub łyżeczka syropu czekoladowego (ja używam tego Hershey’s bez cukru)
- 5 daktyli suszonych
- banan 50 g, wcześniej zamrożony
- borówki amerykańskie 40 g
- płatki kukurydziane o smaku czekoladowym 15 g
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
Przepis
Rozpuszczamy kakao w ciepłym mleku (jeśli używamy syropu czekoladowego lub kremu czekoladowego nie jest konieczne podgrzewanie mleka), mieszamy dokładnie, żeby pozbyć się grudek.
W słoiku lub szklanym pojemniku z zamknięciem przygotowujemy płatki owsiane, dodajemy cynamon i sól, mieszamy i zalewamy wcześniej przygotowanym czekoladowym mlekiem.
Daktyle kroimy na małe kawałki i umieszczamy równomiernie w całej owsiance - jest to ważne, bo przez noc daktyle miękną, a płatki owsiane wchłaniają ich słodki smak.
Następnie w jednym miejscu układamy pokrojonego na mniejsze kawałki, zamrożonego wcześniej banana (jego mrożenie pozwoli na to, że rano w kilku ruchach zrobicie z niego idealny mus bananowy) oraz borówki.
Zamykamy pojemnik i wkładamy na noc do lodówki.
Rano gnieciemy widelcem banana i dosypujemy chrupiące płatki kukurydziane.