“Sałatka-bowl” - czyli pełna warzyw i białka miska, którą je się z reguły na zimno (lub pół-zimno) jest idealna jako lunch awaryjny, gdy musimy wziąć ze sobą coś treściwego, a nie mamy dostępu do mikrofalówki. Nie wymaga podgrzewania i jest łatwa w transporcie. Ponadto przygotowuje się ją niesamowicie szybko (zwłaszcza, jeśli kupimy wcześniej ugotowanego buraka i przygotowaną sałatę). Idealna na lunch do szkoły, pracy, na uczelnię czy w podróż pociągiem. Sprawdzi się też na szybką, lekką kolację.
Lista zakupów (2 porcje)
- ok. 200 g sałaty (np. mieszanka sałat, sałata rzymska, zielona strzępiasta)
- 1 duży lub 2 małe buraki (najlepiej już ugotowane, znajdziecie je w Lidlu, Biedronce czy Carrefourze)
- ok. 100 g suchej ciecierzycy (lub 150-200 g gotowanej z puszki lub słoika)
- 100 g białkowego makaronu (np. z ciecierzycy, grochu, soczewicy) lub brązowego ryżu
- 1 awokado
- kilka pomidorów koktajlowych (opcjonalnie)
- 1/2 brokuła
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta cukru
Przepis
Gotujemy namoczoną na noc ciecierzycę - jeśli używamy gotowanej z puszki, odsączamy ją z aquafaby (aquafabę najlepiej zachować w lodówce i użyć np. jako zamiennik jajka do ciasta czy innych wegańskich smakołyków!).
Przekładamy odsączoną ciecierzycę do miseczki, doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Smażymy na łyżce oleju co jakiś czas mieszając, aż będzie przyrumieniona.
Przygotowujemy różyczki brokuła - gotujemy al dente (najlepiej na parze).
Równolegle gotujemy wybrany makaron/ryż według instrukcji na opakowaniu.
Sałatę i pomidorki koktajlowy myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (takie, jak lubimy).
Buraki i awokado kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce lub garnku.
Przygotowujemy sos - w tym celu dokładnie mieszamy (najlepiej przy użyciu metalowej ubijaczki) oliwę, musztardę, sok z cytryny i cukier.
Wlewamy sos do miski i bardzo dokładnie mieszamy, żeby pokrył wszystkie składniki.
Przekładamy do mniejszych misek, talerzy lub pojemników na wynos.
Można jeść od razu, kiedy makaron, brokuł i ciecierzyca są ciepłe, ale sałatka smakuje pysznie również na zimno.
Składniki do sałatki możecie oczywiście dobierać według własnych fantazji!