Menu close
28.10.2018

“Sałatka-bowl” - czyli pełna warzyw i białka miska, którą je się z reguły na zimno (lub pół-zimno) jest idealna jako lunch awaryjny, gdy musimy wziąć ze sobą coś treściwego, a nie mamy dostępu do mikrofalówki. Nie wymaga podgrzewania i jest łatwa w transporcie. Ponadto przygotowuje się ją niesamowicie szybko (zwłaszcza, jeśli kupimy wcześniej ugotowanego buraka i przygotowaną sałatę). Idealna na lunch do szkoły, pracy, na uczelnię czy w podróż pociągiem. Sprawdzi się też na szybką, lekką kolację.

Lista zakupów (2 porcje)

Przepis

Gotujemy namoczoną na noc ciecierzycę - jeśli używamy gotowanej z puszki, odsączamy ją z aquafaby (aquafabę najlepiej zachować w lodówce i użyć np. jako zamiennik jajka do ciasta czy innych wegańskich smakołyków!).

Przekładamy odsączoną ciecierzycę do miseczki, doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

Smażymy na łyżce oleju co jakiś czas mieszając, aż będzie przyrumieniona.

Przygotowujemy różyczki brokuła - gotujemy al dente (najlepiej na parze).

Równolegle gotujemy wybrany makaron/ryż według instrukcji na opakowaniu.

Sałatę i pomidorki koktajlowy myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (takie, jak lubimy).

Buraki i awokado kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce lub garnku.

Przygotowujemy sos - w tym celu dokładnie mieszamy (najlepiej przy użyciu metalowej ubijaczki) oliwę, musztardę, sok z cytryny i cukier.

Wlewamy sos do miski i bardzo dokładnie mieszamy, żeby pokrył wszystkie składniki.

Przekładamy do mniejszych misek, talerzy lub pojemników na wynos.

Można jeść od razu, kiedy makaron, brokuł i ciecierzyca są ciepłe, ale sałatka smakuje pysznie również na zimno.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

Składniki do sałatki możecie oczywiście dobierać według własnych fantazji!

zdjecie

zdjecie

28.10.2018
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.