Lista zakupów
- 400 g czerwonej fasoli z puszki
- 1 średniej wielkości papryka czerwona
- duża puszka kukurydzy (ok. 285 g po odsączeniu)
- 200 g sera wegańskiego w kostce (cheddar lub gouda)
- 40 g czerwonej cebuli
- opcjonalnie: kilka plasterków wegańskiej “szynki”
Sos:
- majonez wegański (ok. 3 łyżki)
- 2 łyżki świeżej pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1/2 łyżeczki suszonej cebuli
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki suszonego pomidora
- 1/4 łyżeczki roztartych w moździerzu ziaren gorczycy
- pieprz czarny
- sól
- szczypta cukru
Przepis
Dokładnie płuczemy na sitku fasolę i kukurydzę.
Paprykę, ser i plasterki szynki kroimy w małą kostkę. Cebulę i pietruszkę bardzo drobno siekamy.
Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy w miseczce. Następnie zalewamy gotowym sosem paprykę, kukurydzę, cebulę, ser, “szynkę” i fasolę. Najlepiej zrobić to w dużym pojemniku z zamknięciem, a następnie kilka razy potrząsnąć sałatką, wtedy wszystkie składniki świetnie pokryją się majonezem.
Sałatkę najlepiej przygotować dzień przed, wówczas sos zdąży się “przegryźć”.
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.