Lista zakupów
- 200 g ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki/słoika
- seler naciowy (ok. 5 łodyg)
- białe winogrona, najlepiej bezpeskowe (ok. dwudziestu)
- puszka moreli (lub brzoskwini) - około 2 dużych lub 3 małych owoców
- jogurt sojowy grecki niesłodzony 100 g
- majonez wegański (ok. 1-2 łyżek)
- cytryna (1 łyżka)
- miód lub syrop z agawy (1 łyżka)
- curry (1/2 łyżeczki) - jeśli jednak mamy uczulenie na czosnek (jak ja), dodajemy po szczypcie kurkumy, kolendry, imbiru, chilli, cynamonu, gałki muszkatołowej i kardamonu.
- pieprz
- sól
- oliwa
Przepis
Ciecierzycę smażymy na oliwie lub pieczemy polaną oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
Selera naciowego i morele kroimy na plasterki. Winogrona kroimy na połówki.
Z jogurtu, majonezu, cytryny, miodu/syropu i przypraw robimy sos, dokładnie mieszając.
Dodajemy do siebie wszystkie składniki, najlepiej w dużym pojemniku z zatyczką lub garnku z pokrywką. Zamykamy pojemnik i delikatnie, ale dokładnie wstrząsamy, aż składniki pokryją się równomiernie sosem.
Sałatkę najlepiej przygotować dzień przed, wówczas sos zdąży się “przegryźć”.
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.