Jako że lato jeszcze w pełni, pomyślałam, że warto uporządkować na Blogu kwestię piwa. Nie jest wprawdzie bezglutenowe, ale szczęściarze, którzy mogą jeść gluten, a mają uczulenie “tylko” na pszenicę mogą się nim raczyć. Ich skład jednak jest różny. Dla alergików najważniejsze jest w tym momencie uniknięcie słodu pszenicznego, który jest dodawany do niektórych rodzajów piw. Dopóki stoimy przy półce w hipermarkecie i możemy łatwo i szybko przejrzeć etykiety nie ma żadnego problemu. Gorzej, gdy kupujemy piwo w sklepie nie samoobsługowym, a za nami ciągnie się kolejka ludzi, którzy wzdychają i przebierają w miejscu nogami, gdy my prosimy o sprawdzenie kolejnego piwa. To samo dzieje się w restauracjach i barach. Kelnerzy mają o dziwo wyjątkowo duży problem ze sprawdzeniem głupich etykiet, a samo pytanie o skład piwa zawsze wzbudza wielkie zdziwienie i dziwne spojrzenia.
Dlatego właśnie postanowiłam zrobić krótką listę piwa wolnego od pszenicy.
- Carlsberg
- Heineken,
- Książęce: jasne ryżowe, golden ale, ciemne łagodne i czerwony lager,
- Lech: lite i Premium,
- Leżajsk: chmielowe pilz, pełne i niepasteryzowane,
- Tyskie: Gronie, jasne niepasteryzowane i klasyczne,
- Warka jasne pełne,
- Żywiec: Jasne pełne, Porter i bezalkoholowe.
Te napoje spokojnie możecie popijać w gorący piątkowy wieczór. Cheers!
PS. Post nie ma na celu zachęcenia do picia alkoholu, ani zareklamowania żadnej z powyższych marek piwa.